Trenutna pozicija: Naslovnica>Fokus>Kolumne
piše Branka Vučetić Atletić
FOTO: Dove Fashion.hr za sada nije donio novitete
Cjelokupni dojam kao da je povezan sa svjetskom krizom koja je zahvatila modni svijet i unijela krizu i nedostatak novih ideja
slika vijesti
AMDS by ALDUK
Photo Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija
Članak

Autor: Branka Vučetić Atletić / Učilište Profokus
Objavljeno: 16.03.2012. 10:43h

Kreiranje odjeće zahtjevan je posao. U to smo se uvjerili već prve večeri Dove Fashion.hr-a na kojem je svoje kolekcije predstavilo osam kreatora. Nažalost, ni jedan od autor nije pokazao ništa novo i interesantno, kako u istraživanju nove forme, volumena, tako ni i u odabiru tkanina i boja.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Clash of 9
Clash of 9
Photo Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija  
Cjelokupni dojam kao da je bio povezan sa svjetskom krizom koja je zahvatila i modni svijet i unijela krizu i nedostatak novih modnih ideje.

Modnu večer otvorila je grupa mladih dizajnera pod nazivom CLASH OF 9. Inspiraciju za svoju kolekciju pronašli su u odjeći od renesanse do dvadesetog stoljeća. Kao predstavnici nove modne generacije, svakako bi trebali uočiti da dobra ideja na papiru mora biti i kvalitetno realizirana. Važan je pravilan odabir tkanine, kao i kvalitetna tehničko tehnološka rješenja.

I puno iskusniji teško kombiniraju bijelu i crnu

Aleksandar Žarevac upustio se u ambicioznu kolekciju kombinirajući crnu i bijelu. Odnos crnog i bijelog zahtijevano je u pravilno postavljeno formi. I puno iskusniji, no što je Žarevac, koji su znali u svoje kolekcije uvrstiti kombinaciju crnog i bijelog ustanovili su da taj odnos na odjeći mora biti uspostavljen kao savršen sklad koji se mjeri u milimetrima.

Taj sklad ne samo da je povezan s odnosom crnog i bijelog, njegova poveznica mora biti usklađena i formom odjevnog predmeta te vrstom tkanine. U većem dijelu prikazane kolekcije bili su propusti u odnosu količine crnog nasuprot bijelog i obrnuto. Odjevni predmeti nisu imali savršen ritam, koji je osnovni parametar za tako zahtjevnu grafičku kompoziciju.

Dizajnerica Martina Felja također nije prikazala ništa novo. Kao što je i sama izjavila, njezina ovogodišnja kolekcija samo je nastavak rada na prošlu kolekciju koju je prikazala za Dove Fashion.hr-u. U kolekciju je uvrstila samo dvije boje koje je djelomično, u ne baš sretnom rješenju, kombinirala s crnom. Uske mini haljine, s ne baš dobro razrađenim krojem, nisu bile dobar nastavak ovogodišnje kolekcije.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-
Photo Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija  
Ni mladi dizajner Matija Čop nije pokazao ništa novo. Već po ne znam koji puta gledali smo kolekciju inspiriranu poznatim japanskim kreatorima u bezbojnoj kombinaciji tkanina.

I sama obuća je više puta viđena na modnim pistama i to s istim načinom otežanog kretanja manekenki pa je dodatno stvarala dosadu.

Druga večer možda donese novitete

AMDS by ALDUK poigrao se sa jeans-om i sjajnim detaljima te nas podsjetio na osamdesete. Suradnja modne tvrtke Amadeus i Ivana Alduka nastavak je stvaranja druge kolekcije i nadamo se da će i potrajati. Nažalost i ova kolekcija pokazala je kako je kreatorima teško uspostaviti kontinuitet u stvaranju novih modnih ideja svaku sezonu.

U neobičnoj suradnji Ivane Popović i Ivice Skoke možemo pohvaliti Ivanin utjecaj. Ako je Ivanina želja bila da kolekcija bude opuštena s modernim pristupom, onda je jednim dijelom i uspjela. Na cjelokupnom projektu zajedničke suradnje trebalo bi još dosta raditi.

Ipak je već veliki uspjeh novi odabir tkanine, koja nije tipičan dosadašnji autorov odabir. Ono na čemu treba još raditi, a ostalo je kao nepokolebljiiv Skokin stil, to je forma sirena haljine s korzetom.

Nadam se da će druga večer donijeti nešto više modnih noviteta i kreativne ljepote.

FOTOGRAFIJE SVIH DIZAJNERA POGLEDAJTE OVDJE

ključne riječi dove fashion.hr, clash of 9, martina felja, kreatori, aleksanadar žarevac, matija čop
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...