KOLUMNE

  FOTO: Dove Fashion.hr

  za sada nije donio novitete

  piše Branka Vučetić Atletić

  Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija

  Cjelokupni dojam kao da je povezan sa svjetskom krizom koja je zahvatila modni svijet i unijela krizu i nedostatak novih ideja

  Autor: Branka Vučetić Atletić / Učilište Profokus

  Objavljeno: 16.03.2012. 10:43h

  Kreiranje odjeće zahtjevan je posao. U to smo se uvjerili već prve večeri Dove Fashion.hr-a na kojem je svoje kolekcije predstavilo osam kreatora. Nažalost, ni jedan od autor nije pokazao ništa novo i interesantno, kako u istraživanju nove forme, volumena, tako ni i u odabiru tkanina i boja.

  -.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Clash of 9Cjelokupni dojam kao da je bio povezan sa svjetskom krizom koja je zahvatila i modni svijet i unijela krizu i nedostatak novih modnih ideje.

  Modnu večer otvorila je grupa mladih dizajnera pod nazivom CLASH OF 9. Inspiraciju za svoju kolekciju pronašli su u odjeći od renesanse do dvadesetog stoljeća. Kao predstavnici nove modne generacije, svakako bi trebali uočiti da dobra ideja na papiru mora biti i kvalitetno realizirana. Važan je pravilan odabir tkanine, kao i kvalitetna tehničko tehnološka rješenja.

  I puno iskusniji teško kombiniraju bijelu i crnu

  Aleksandar Žarevac upustio se u ambicioznu kolekciju kombinirajući crnu i bijelu. Odnos crnog i bijelog zahtijevano je u pravilno postavljeno formi. I puno iskusniji, no što je Žarevac, koji su znali u svoje kolekcije uvrstiti kombinaciju crnog i bijelog ustanovili su da taj odnos na odjeći mora biti uspostavljen kao savršen sklad koji se mjeri u milimetrima.

  Taj sklad ne samo da je povezan s odnosom crnog i bijelog, njegova poveznica mora biti usklađena i formom odjevnog predmeta te vrstom tkanine. U većem dijelu prikazane kolekcije bili su propusti u odnosu količine crnog nasuprot bijelog i obrnuto. Odjevni predmeti nisu imali savršen ritam, koji je osnovni parametar za tako zahtjevnu grafičku kompoziciju.

  Dizajnerica Martina Felja također nije prikazala ništa novo. Kao što je i sama izjavila, njezina ovogodišnja kolekcija samo je nastavak rada na prošlu kolekciju koju je prikazala za Dove Fashion.hr-u. U kolekciju je uvrstila samo dvije boje koje je djelomično, u ne baš sretnom rješenju, kombinirala s crnom. Uske mini haljine, s ne baš dobro razrađenim krojem, nisu bile dobar nastavak ovogodišnje kolekcije.

  -.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Ni mladi dizajner Matija Čop nije pokazao ništa novo. Već po ne znam koji puta gledali smo kolekciju inspiriranu poznatim japanskim kreatorima u bezbojnoj kombinaciji tkanina.

  I sama obuća je više puta viđena na modnim pistama i to s istim načinom otežanog kretanja manekenki pa je dodatno stvarala dosadu.

  Druga večer možda donese novitete

  AMDS by ALDUK poigrao se sa jeans-om i sjajnim detaljima te nas podsjetio na osamdesete. Suradnja modne tvrtke Amadeus i Ivana Alduka nastavak je stvaranja druge kolekcije i nadamo se da će i potrajati. Nažalost i ova kolekcija pokazala je kako je kreatorima teško uspostaviti kontinuitet u stvaranju novih modnih ideja svaku sezonu.

  U neobičnoj suradnji Ivane Popović i Ivice Skoke možemo pohvaliti Ivanin utjecaj. Ako je Ivanina želja bila da kolekcija bude opuštena s modernim pristupom, onda je jednim dijelom i uspjela. Na cjelokupnom projektu zajedničke suradnje trebalo bi još dosta raditi.

  Ipak je već veliki uspjeh novi odabir tkanine, koja nije tipičan dosadašnji autorov odabir. Ono na čemu treba još raditi, a ostalo je kao nepokolebljiiv Skokin stil, to je forma sirena haljine s korzetom.

  Nadam se da će druga večer donijeti nešto više modnih noviteta i kreativne ljepote.

  FOTOGRAFIJE SVIH DIZAJNERA POGLEDAJTE OVDJE

  KLJUČNI PODACI

  • piše Branka Vučetić Atletić
  • FOTO: Dove Fashion.hr za sada nije donio novitete

  Autor:

  Branka Vučetić Atletić / Učilište Profokus

  16.03.2012.

  10:43h


  FOKUS, NAJČITANIJE