DRUŠTVO

Za ovakav život Hrvatskoj

treba još jedan planet

IZVJEŠĆE O STANJU PLANETA

Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija

U većim gradovima gubici u vodovodnom sustavu iznose skandaloznih 40 posto. Ponašamo se kao pijani milijarderi, rekla je ministrica

Autor:

Objavljeno: 15.05.2012. 16:22h

Zbog sve veće potrošnje prirodnih resursa i sve većeg broja stanovnika na našem planetu, naše zdravlje i sigurnost su ugroženi, pokazuje izvješće o stanju planeta koji je noćas poslan iz svemira. Izvještaj o stanju planeta je napravljen je deveti put, a riječ je o znanstvenoj analizi onoga što činimo Zemlji, našeg ekološkog otiska, koje zemlje troše više, kakav nam je biokapacitet, ali i onoga na čemu bismo trebali poraditi.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Najveći ekološki otisak ostavljaju najrazvijenije zemlje, dok one nerazvijene očekivano rade najmanji otisak, ali najviše pate. Iako Hrvatska nije među deset zemalja s najvećim ekološkim otiskom, njen ekološki otisak nije nešto čime bismo se mogli ponositi.

- Hrvatska isto troši više nego što Zemlja može proizvesti, trošimo 2,4 planeta od jednog kojeg smijemo trošiti. Hrvatska mora i na sistemskoj razini i na ljudskoj razini poraditi da smanjimo ekološki otisak - rekla je Irma Popović Dujmović, voditeljica programa voda WWF-ov mediteranskog programa u Hrvatskoj.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Uporedbe radi Srbija, Bosna i Hercegovina te Mađarska imaju manji ekološki otisak od Hrvatske, dok Sloveniji trebaju gotovo tri planeta za trenutni način života. Kako bismo pomogli našem planetu, nužne su velike promjene u načinu život.

- Moguća rješenja su što optimalnije korištenje resursa, šuma, zemlje, voda, optimizacija proizvodnje, zaštita što većeg područja i što većeg broja životinja - rekla je Popović Dujmović.

Hrvatska je u ovom trenutku potrošila svoj bankovni račun u smislu potrošnje resursa, rekla je ministrica zaštite okoliša i prirode te dodala kako su među najvećim problemima ispuštanje Co2 te potrošnja vode.

- U većim hrvatskim gradovima gubici u vodovodnom sustavu iznose skandaloznih 40 posto. Ponašamo se kao pijani milijarderi - rekla je ministrica Mirela Holy.

Osim toga, nužno je uspostaviti nepostojeći sustav gospodarenja otpadom, koji treba tretirati kao izrazito vrijednu i korisnu sirovinu.

KLJUČNI PODACI

  • IZVJEŠĆE O STANJU PLANETA
  • Za ovakav život Hrvatskoj treba još jedan planet

Autor:

15.05.2012.

16:22h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE