DRUŠTVO

U vodu se ne smije

ulaziti naglo, već postepeno

UPOZORENJE STRUČNJAKA:

Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija

Pavle Jeličić upozorio je kako se djecu i životinje ne smije ostavljati u zatvorenim automobilima usred dana na visokim temperaturama

Autor: Sarah Srdar

Objavljeno: 30.06.2012. 10:16h

Živa u termometru ovog će se vikenda u Zagrebu popeti i do 35 stupnjeva Celzijevih, pa posebnu pozornost treba obratiti na upozorenja stručnjaka. Hrvatski zavod za javno zdravstvo već tjednima napominje kako se zaštiti od toplotnog udara, najekstremnijeg simptoma utjecaja visokih temperatura na organizam.

- Prvi simptomi koje možemo zamijetiti, a vode do toplotnog udara su osjećaj vrućine, mučnina, povraćanje, vrtoglavica ili osobni nemir, dok u ekstremnim slučajevima dolazi do pojave grčeva ili gubitka svijesti. Treba reagirati čim se pojave prvi simptomi tako da se građani sklone u hlad ili rashlađenu prostoriju - ispričao je liječnik Pavle Jeličić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te dodao kako se uslijed simptoma poput nerazgovijetnog govora ili pomućenja svijesti, mora zatražiti medicinska pomoć.

Nosite laganu, svijetlu odjeću od prirodnih materijala

Sa sunca se treba skloniti u vremenu od 10 do 17 treba piti puno tekućine i jesti laganiju hranu, savjeti su koje svi znamo. No, što ako je nužno izaći na ulicu u vrijeme kad sunce sja najvećom snagom?

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-- Ako morate izaći, pokušajte se smjestiti u hlad. Nosite laganu, svijetlu odjeću od prirodnih materijala, a na glavu stavite šešir sa širokim obodom. I, naravno, uza sebe imajte dovoljno tekućine kako ne biste dehidrirali - napominje Jeličić.

Mnogi spas od vrućina pronalaze u hladnoj vodi. Ali i pritom vrebaju po zdravlje opasne situacije te treba obratiti pozornost na način na koji ćemo rashladiti organizam.

- Zbog razlika u vanjskoj temperaturi i temperaturi vode, organizam može doživjeti šok. U vodu je potrebno ulaziti postepeno, namakati dio po dio tijela i na taj način prilagođavati temperaturu organizma vodi - objasnio je Jeličić.

Isto tako, prilikom putovanja potrebno je pripaziti na djecu, a i kućne ljubimce.

- Djeca, a i životinje, nemaju što raditi u zaključanim vozilima koja se nalaze na otvorenom, posebno usred dana. Preporuka je da se ne putuje od 10 do 17 sati, već u ranim jutarnjim i večernjim satima. Ukoliko to ne možete izbjeći, upalite klima uređaje u automobili te na prozore na kojima je sunce najizraženije postavite sjenila. Djecu treba lagano obući i što češće stajati prilikom dužih relacija kako ne bi dehidrirali i kako bi lakše podnijeli stres - zaključio je Jeličić.

KLJUČNI PODACI

  • UPOZORENJE STRUČNJAKA:
  • U vodu se ne smije ulaziti naglo, već postepeno

Autor:

Sarah Srdar

30.06.2012.

10:16h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE