DRUŠTVO

U potrazi za izazovom

mladi se okreću i sektama

OPASNO DRUŠTVO

ilustracija

VIDEOPRIČA: Mladi koji se ne osjećaju sigurno u vlastitom domu, prije će se okrenuti sumnjivim grupama kako bi postali dijelom nečega

Autor:: Tanja Molvarec

Objavljeno: 16.07.2012. 12:34h

Djeca i mladi koji žive u nesigurnom obiteljskom okruženju i u manje zadovoljnoj obitelji, imaju veće šanse da će se vezati za loše društvo ili čak i sektu za razliku od onih koja žive u sigurnoj zajednici. Psihijatrica iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, Marija Bačan, susrela se u svojoj praksi nebrojeno puta s takvom djecom i mladima.

- Djeca i mladi koji ne osjećaju sigurnost u vlastitom domu tražit će tu sigurnost izvan obiteljskog okruženja. Više će se povezati sa sumnjivim grupama i potencijalno lošim društvom i fantazirat će o tome kako mu to društvo daje osjećaj pripadnosti i sigurnosti. Iako opozicija prema roditeljaima ili skrbnicima može biti nužan dio odrastanja, mladi se mogu odati alkoholu, drogama i sumnjivim grupama što u konačnici nikako ne može biti dobro za njih. Zato je potrebno stvoriti zdravo okruženje u kojem dijete živi jer, dijete koje se osjeća sigurno i voljeno, i ako ode, uvijek će se vraćati domu – kazala nam je Marija Bačan, psihijatrica u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba.

Iako priključivanje raznim sumnjivim grupama ili promjena vjerske zajednice može biti nužan dio odrastanja, postoji opasnost da se zbog tog društva dijete mijenja i postaje agresivnije. Roditelji stoga moraju reagirati, savjetuju stručnjaci.

Adolescenti nastoje stalno biti u opzociji sa svojim roditeljima. Zato se ponekad odijevaju onako kako roditelji ne žele ili pak slušaju glazbu koju roditelji ili skrbnici ne vole.

Stavite se u njihovu kožu, ali reagirajte na vrijeme

Mlada osoba koja se upetlja u neko društvo koje je opasno za njega, nije ni svjesna te opasnosti jer smatra da će u toj grupi pronaći toliko željenu sigurnost i prihvaćenost, upozorava psihijatrica. No, ne postoji instant rješenje koje bi roditelj, koji primijeti neobično ponašanje svog djeteta, mogao primijeniti.

- Svim roditeljima savjetujem da se pokušaju sjetiti kakvi su oni bili u toj dobi. Svaka generacija donosi nešto svoje. Tako da su mladi danas otvoreniji prema svojim roditeljma, nego što su oni bili prema svojima -kazala je Bačan.

Adolescenti su podložniji utjecaju drugih jer imaju potrebu proširiti svjetonazore i ekspreminatirati s vanjskim svijetom. Međutim, onog trenutka kada to postaje opasno za mladu osobu i okolinu, ne treba čekati, već reagirajte i osigurajte djetetu stabilno okruženje u svom domu.

KLJUČNI PODACI

  • OPASNO DRUŠTVO
  • U potrazi za izazovom mladi se okreću i sektama

Autor:

Tanja Molvarec

16.07.2012.

12:34h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE