Trenutna pozicija: Naslovnica>Aktualnosti>Društvo
OPASNO DRUŠTVO
U potrazi za izazovom mladi se okreću i sektama
VIDEOPRIČA: Mladi koji se ne osjećaju sigurno u vlastitom domu, prije će se okrenuti sumnjivim grupama kako bi postali dijelom nečega
slika vijesti

Photo ilustracija
Članak

Autor: Tanja Molvarec
Objavljeno: 16.07.2012. 12:34h

Djeca i mladi koji žive u nesigurnom obiteljskom okruženju i u manje zadovoljnoj obitelji, imaju veće šanse da će se vezati za loše društvo ili čak i sektu za razliku od onih koja žive u sigurnoj zajednici. Psihijatrica iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, Marija Bačan, susrela se u svojoj praksi nebrojeno puta s takvom djecom i mladima.

- Djeca i mladi koji ne osjećaju sigurnost u vlastitom domu tražit će tu sigurnost izvan obiteljskog okruženja. Više će se povezati sa sumnjivim grupama i potencijalno lošim društvom i fantazirat će o tome kako mu to društvo daje osjećaj pripadnosti i sigurnosti. Iako opozicija prema roditeljaima ili skrbnicima može biti nužan dio odrastanja, mladi se mogu odati alkoholu, drogama i sumnjivim grupama što u konačnici nikako ne može biti dobro za njih. Zato je potrebno stvoriti zdravo okruženje u kojem dijete živi jer, dijete koje se osjeća sigurno i voljeno, i ako ode, uvijek će se vraćati domu – kazala nam je Marija Bačan, psihijatrica u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba.

Iako priključivanje raznim sumnjivim grupama ili promjena vjerske zajednice može biti nužan dio odrastanja, postoji opasnost da se zbog tog društva dijete mijenja i postaje agresivnije. Roditelji stoga moraju reagirati, savjetuju stručnjaci.

Adolescenti nastoje stalno biti u opzociji sa svojim roditeljima. Zato se ponekad odijevaju onako kako roditelji ne žele ili pak slušaju glazbu koju roditelji ili skrbnici ne vole.

Stavite se u njihovu kožu, ali reagirajte na vrijeme

Mlada osoba koja se upetlja u neko društvo koje je opasno za njega, nije ni svjesna te opasnosti jer smatra da će u toj grupi pronaći toliko željenu sigurnost i prihvaćenost, upozorava psihijatrica. No, ne postoji instant rješenje koje bi roditelj, koji primijeti neobično ponašanje svog djeteta, mogao primijeniti.

- Svim roditeljima savjetujem da se pokušaju sjetiti kakvi su oni bili u toj dobi. Svaka generacija donosi nešto svoje. Tako da su mladi danas otvoreniji prema svojim roditeljma, nego što su oni bili prema svojima -kazala je Bačan.

Adolescenti su podložniji utjecaju drugih jer imaju potrebu proširiti svjetonazore i ekspreminatirati s vanjskim svijetom. Međutim, onog trenutka kada to postaje opasno za mladu osobu i okolinu, ne treba čekati, već reagirajte i osigurajte djetetu stabilno okruženje u svom domu.

Vezani članci:
FACEBOOK KOMENTARI
ključne riječi sekte, društvo, mladi, tinejdžeri, marija bačan, poliklinika
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...