Trenutna pozicija: Naslovnica>Aktualnosti>Društvo
MLADI I AMBICIOZNI
Sveučilišnu školu hrvatskog polazi čak 40 osoba
Među njima je i mlada Adere iz Kanade koja želi napisati knjigu na hrvatskom o hrvatskoj umjetnosti iz 70-ih godina prošlog stoljeća
slika vijesti

Photo wikimedia.org
Članak

Autor: Tanja Molvarec
Objavljeno: 02.07.2012. 12:01h

Sveučilišna škola hrvatskog jezika i kulture svečano je otvorena u auli Sveučilišta u Zagrebu a okupila je 40 mladih studenata iz deset europskih i prekoocenskih zemalja. Svi su ovdje samo s jednim ciljem, a to je što bolje naučiti hrvatski jezik, ali i upoznati se s hrvatskom kulturom. Adere je mlada ambiciozna studentica iz Kanade koja želi napisati knjigu na hrvatskom jeziku.

- Studiram povijest umjetnosti u Americi i želja mi je više se upoznati s hrvatskom umjetnošću. Htjela bih napisati i knjigu o hrvatskim umjetnicima 70-ih godina prošlog stoljeća - kazala je mlada Adere, jedna od polaznica škole hrvatskog jezika

-.--.-
Za one koji ne mogu doći u Hrvatsku, organizirano je i internetsko učenje hrvatskog

Adere je hrvatski jezik naučila nakon godinu dana i sada ga već govori jako dobro. Međutim, do tog trenutka se dobro pomučila.

- Težak je hrvatski. Mučili su me padeži jer vi kažete ona je rekla, ali on je rekao. Namučila sam se, ali je lijep jezik - otkrila nam je Adere.

Naime, strani studenti imaju najviše problema s padežima u hrvatskom jeziku. Akademski program Škole obuhvaća 110 sati, odnosno 95 sati obavezne i 15 sati dodatne nastave. Jezična se nastava sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati, a znanje hrvatskoga jezika dijeli se početnu, srednju i naprednu razinu.

- Ova je škola namjenjena mladima iz svijeta koji pokazuju volju i želju za učenjem hrvatskog jezika. Ovo je nabolji način da se Hrvatska upozna izravno - kazala je Katarina Fuček, ravnateljica Hrvatske matice iseljenika.

Za one koji nisu mogli doći u Hrvatsku i naučiti jezik, organizirano je i internetsko učenje jezika. Kako se ne bi baš sve svelo samo na učenje, program obuhvaća i obilazak gradova i upoznavanje hrvatske povijesti.

- Program obuhvaća akademska i terenska predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti, stručno vođene posjete različitim muzejima, galerijama, umjetničkim izložbama, kazališnimpredstavama i koncertima, kulturnim i znanstvenim institucijama te susrete s poznatim hrvatskim umjetnicima, kao i studijske izlete u Hrvatsko zagorje i Plitvička jezera - kazala je Fuček.

Škola hrvatskog jezika je pokrenuta prije 30 godina zajedno sa Sveučilištem u Kanzasu, a onda se 1991. godine priključila Matica hrvatskih iseljenika koja je zadužena za kulturni dipo programa. Škola završava 27. srpnja kada će polaznicima biti uručene diplome.

Vezani članci:
FACEBOOK KOMENTARI
ključne riječi sveučilišna škola hrvatskog jezika, suz, sveučilište u zagrebu, škola
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...