DRUŠTVO

Sokol: VIP mi je uzeo

2300 kn sa zaštićenog računa

KAKO JE TO MOGUĆE?

Prt Scr Jabuka TV

Obratio sam se odvjetnici koja mi je rekla da su joj u VIP-u na papirić rukom napisali iznos koji im ''dugujem'', kazao je Sokol

Autor: Kristina Križić

Objavljeno: 17.05.2012. 13:14h

Da treba biti oprezan prilikom sklapanja ugovora s mobilnim operaterima, najbolje pokazuje primjer obitelji Sokol kojoj je novi laptop kupljen u VIP-u, kako kažu, donio brojne nevolje. Kada su Darko Sokol i njegova supruga ustanovili da internetski signal ne doseže do njihovog doma u Svetom Ivanu Zelini, odlučili su vratiti kupljeni laptop i raskinuti ugovor s mobilnim operaterom VIP.

Godinu dana kasnije dobili su pismo odvjetničkog ureda Vesne Alaburić gdje im je stigao prijedlog za ovrhu. Ne znajući što ih sve očekuje, Sokol i njegova supruga odlučili su otvoriti zaštićeni račun.

- Mislili smo da je naša priča s VIP-om završena, nije nam bilo jasno o kakvoj ovrsi se radi i zato smo se odlučili otvoriti zaštićeni račun. Ženi je 19. travnja sjela uplata sa HZZ-a od 2300 kuna, a 20. travnja na računu nije bilo ništa. Nije mi jasno kako je to moguće, tko ima pristup zaštićenom računu - pita se Darko Sokol.

Nakon toga kontaktirao je Finu, PBZ, VIP i odvjetnički ured Vesne Alaburić, a jedini odgovor dobio je upravo od odvjetničkog ureda.

- Meni je gospođa Alaburić rekla kako je ona od VIP-a dobila papirić na kojem je rukom bilo napisan iznos od tri tisuće kuna koji VIP treba "izvući iz mene". Možete li to vjerovati? Ona nije znala ni o čemu je riječ, nego samo da treba poslati prijedlog za ovrhu i uzeti tri tisuće kuna – u šoku je Sokol.

Soklova supruga leži trudna u bolnici

Uznemiren ovim postupkom, uputio je otvoreno pismo Vladi i predsjedniku Republike Hrvatske, a mi smo se obratili Ministarstvu financija s pitanjem kako je moguće da netko ima pristup zaštićenom računu. U priopćenju koje smo dobili od Ministarstva financija stoji:

Prema članku 122. stavku 1. Ovršnog zakona i prema Pravilniku o postupanju s primanjima i naknadama izuzetim od ovrhe (Narodne novine, broj 148/10 i 31/11) ovršenik je dužan obavijestiti Financijsku agenciju ako mu se uplaćuju primanja, naknade ili iznosi izuzeti od ovrhe. Nakon toga, Financijska agencija nalaže banci otvaranje posebnog računa ovršenika te o njegovom otvaranju obavještava uplatitelje radi uskrate uplate novčanih sredstava izuzetih od ovrhe na račun ovršenika te njihove uplate na poseban račun ovršenika. Slijedom navedenoga, ovrha se ne provodi na posebnom računu – izvijestila nas je Sanja Bach, glasnogovornica ministra financija.

Darko Sokol mladi je vatrogasac kome je žena trenutno u bolnici gdje čuva trudnoću. Tvrdi kako neće odustati od svoje bitke dok ne dobije natrag novac koji mu je, kako kaže, nepravedno oduzet. Ipak, ističe kako mu nije novac toliko bitan, koliko ga boli način na koji mu je otuđen.
KLJUČNI PODACI

  • KAKO JE TO MOGUĆE?
  • Sokol: VIP mi je uzeo 2300 kn sa zaštićenog računa

Autor:

Kristina Križić

17.05.2012.

13:14h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE