DRUŠTVO

Sindikati će praznik

rada obilježiti prosvjedima

OGORČENI ZBOG POSKUPLJENJA

Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija

Odluka da poskupljuju struja i plin je sramotna. To je novi udar na standard građana, kazao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH

Autor: Maja Jurišić

Objavljeno: 27.04.2012. 16:22h

Struja skače za 20 posto, plin za 22 posto, a između tih dviju brojki smjestio se Plan 21. Upravo to je potaknulo četiri hrvatska sindikata da organiziraju prosvjed 1. svibnja na kojem će vladajućima pokazati žuti karton kao prvo upozorenje. Prije 126 godina radnici su izašli na ulice tražeći, između ostalog, osmosatno radno vrijeme i bolje uvjete rada.

Iako je prošlo više od stoljeća, čini se kako današnji radnici vode gotovo iste bitke boreći se kao s vjetrenjačama da prežive s malim plaćama i sve većim troškovima života. Upravo zbog toga iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske najavljuju kako će praznik rada, koji se tradicionalno slavi 1. svibnja, provesti prosvjedujući na trgu, a ne na izletu ili jedući grah u Maksimiru. Kako su najavili na svome tradicionalnom prvosvibanjskom primanju, žele poštenu plaću za pošteni rad.

- Već vidim da će mnogi mediji nakon prosvjeda izvijestiti kako se skupilo samo tisuću, dvije ili tri tisuće građana. No, to nije bitno. Bitna je poruka koju želimo prenijeti, a to je da ljudi zaslužuju raditi i za svoj rad zaslužuju biti pravedno plaćeni - istaknuo je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

Za bolji život potrebno je zajedno raditi

Na primanje su pozvali i predsjednika Sabora Borisa Šprema, predsjednika Ivu Josipovića, izaslanike ministra rada Miranda Mrsića te zamjenicu gradonačelnika Jelenu Pavičić Vukičević. Iskoristivši priliku što vladajući sjede u Radničkom domu, predsjednik SSSH otvoreno im je rekao što misli o poskupljenjima struje i plina koje je danas izglasala Vlada istaknuvši kako na neprimjeren način radnicima čestitaju njihov praznik.

- Najava koju smo dobili da poskupljuju plin i struja je sramotna. Kako je to moguće opravdati kad znamo da se stabilizirala i cijena nafte. Nema opravdanja za nova poskupljenja - zaključio je Novosel.

I Šprem se osvrnuo na poskupljenja istaknuvši kako mnogi novoj Vladi spočitavaju da nije na strani radnika već kapitala, što je on demantirao podsjetivši da je ova Vlada, između ostalog, stopirala isplatu plaća bez uplate doprinosa. Predsjednik Josipović s druge je strane pozvao Vladu, poslodavce i sindikate na dijalog za dobrobit radnika.

- Na projektu boljeg života, veće zaposlenosti, boljih plaća mora se ustrajno javiti. Iz kamena ne može poteći voda bez rada. Zato je vrijeme da svi zajedno pronađemo načina da krenemo putem prosperiteta. Da poslodavcima ne bude jedini motiv rada povećanje profita, nego da i radnici mogu pošteno zaraditi svoju plaću - zaključio je Josipović.

Na prvosvibanjskom primanju SSSH dodijeljeno je i osam povelja Srce sindikalne solidarnosti te je uručena nagrada Nataliji Jakšić, pobjednici natječaja Osmisli prvosvibanjski plakat.

KLJUČNI PODACI

  • OGORČENI ZBOG POSKUPLJENJA
  • Sindikati će praznik rada obilježiti prosvjedima

Autor:

Maja Jurišić

27.04.2012.

16:22h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE