DRUŠTVO

Saznajte što sve treba

znati prije kupnje igračke

IGRA JE ZDRAVA

prtsc Jabuka TV

Treba voditi računa o dobi djeteta jer, ako je igračku dijete preraslo, bit će mu dosadna. Ako joj nije doraslo, narušit će mu samopouzdanje

Autor:: T.M./Poliklinika za zaštitu djece

Objavljeno: 07.05.2012. 14:22h

Kroz igru djeca uče bolje i igra priprema djecu za učenje u školi, samo su neke od činjenica o važnosti igre koju bi svaki roditelj trebao znati. Na stranicama Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba objavljen je tekst o tome zašto je igra važna za razvoj djece te na što treba misliti prilikom kupnje igračke. Pri odabiru igračke nužno je voditi računa o interesu i dobi djeteta jer, ako je igračku dijete preraslo, bit će mu dosadna. Ako joj pak nije doraslo, stvarat će mu nezadovoljstvo i narušiti samopouzdanje.

Jednostavnija igra više potiče kreativnost

-.-wikipedia-.-Treba paziti i da igračka nema oštre rubove, oštećenja, sitne dijelove ili štetne boje, a ako beba stavlja igračku u usta, svakako treba voditi računa da je igračka čista. Treba razmišljati i o tome kako igračka potiče aktivnost djeteta i potiče li kreativnost i pronalaženje novih rješenja. Što je igračka jednostavnija, pruža djetetu više mogućnosti za različite vrste igre te više potiče kreativnost i maštu.

Predškolsko dijete većinu vremena provodi u igri, a razvoj, učenje i rad bit će uspješniji ukoliko se odvijaju kroz igru ili sadrže elemente igre. Kroz igru dijete uči, razvija se, otkriva sebe i svijet putem pokušaja i pogrešaka, eksperimentiranjem s različitim materijalima, zvukovima, sredstvima, istraživačkim i drugim načinima, igranjem uloga.

Njome dijete razvija osjećaj sigurnosti, samostalnosti, samokontrole, kompetencije te razvija vještine na svim područjima (motoričke, emocionalne, kognitivne, socijalne i govorne vještine) te jača samopouzdanje. Nije dovoljno da dijete samo promatra i sluša, već i da samo otkriva i istražuje dakle dodirne, rastavi, sastavi, pomiriši i isproba jer time zadovoljava svoju znatiželju, ali i doživljajima potiče razmišljanje i zaključivanje što je temelj intelektualnog razvitka.

Samopouzdanje je vrlo važno za kasniji razvoj, a raste dok dijete otkriva, gradi, zaključuje, rješava probleme i ostvaruje ciljeve. Igra je zdrava jer jača koordinaciju pokreta i stimulira mozak te potiče kreativnost i rješavanje problema. Također, uči djecu novim stvarima i jača samopouzdanje, a igra je i pravo djeteta prema Konvenciji o dječjim pravima.

Socijalne vještine koje uče pomažu djeci kasnije u socijalnim interakcijama i novim prijateljstvima te omogućuje kontekst u kojem roditelji uče dijete primjerenom ponašanju, pravilima ponašanja, društvenim pravilima zajednice i odnosu prema drugima.

KLJUČNI PODACI

  • IGRA JE ZDRAVA
  • Saznajte što sve treba znati prije kupnje igračke

Autor:

T.M./Poliklinika za zaštitu djece

07.05.2012.

14:22h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE