Trenutna pozicija: Naslovnica>Aktualnosti>Društvo
IGRA JE ZDRAVA
Saznajte što sve treba znati prije kupnje igračke
Treba voditi računa o dobi djeteta jer, ako je igračku dijete preraslo, bit će mu dosadna. Ako joj nije doraslo, narušit će mu samopouzdanje
slika vijesti

Photo prtsc Jabuka TV
Članak

Autor: T.M./Poliklinika za zaštitu djece
Objavljeno: 07.05.2012. 14:22h

Kroz igru djeca uče bolje i igra priprema djecu za učenje u školi, samo su neke od činjenica o važnosti igre koju bi svaki roditelj trebao znati. Na stranicama Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba objavljen je tekst o tome zašto je igra važna za razvoj djece te na što treba misliti prilikom kupnje igračke. Pri odabiru igračke nužno je voditi računa o interesu i dobi djeteta jer, ako je igračku dijete preraslo, bit će mu dosadna. Ako joj pak nije doraslo, stvarat će mu nezadovoljstvo i narušiti samopouzdanje.

Jednostavnija igra više potiče kreativnost

-.-wikipedia-.-
Photo wikipedia  
Treba paziti i da igračka nema oštre rubove, oštećenja, sitne dijelove ili štetne boje, a ako beba stavlja igračku u usta, svakako treba voditi računa da je igračka čista. Treba razmišljati i o tome kako igračka potiče aktivnost djeteta i potiče li kreativnost i pronalaženje novih rješenja. Što je igračka jednostavnija, pruža djetetu više mogućnosti za različite vrste igre te više potiče kreativnost i maštu.

Predškolsko dijete većinu vremena provodi u igri, a razvoj, učenje i rad bit će uspješniji ukoliko se odvijaju kroz igru ili sadrže elemente igre. Kroz igru dijete uči, razvija se, otkriva sebe i svijet putem pokušaja i pogrešaka, eksperimentiranjem s različitim materijalima, zvukovima, sredstvima, istraživačkim i drugim načinima, igranjem uloga.

Njome dijete razvija osjećaj sigurnosti, samostalnosti, samokontrole, kompetencije te razvija vještine na svim područjima (motoričke, emocionalne, kognitivne, socijalne i govorne vještine) te jača samopouzdanje. Nije dovoljno da dijete samo promatra i sluša, već i da samo otkriva i istražuje dakle dodirne, rastavi, sastavi, pomiriši i isproba jer time zadovoljava svoju znatiželju, ali i doživljajima potiče razmišljanje i zaključivanje što je temelj intelektualnog razvitka.

Samopouzdanje je vrlo važno za kasniji razvoj, a raste dok dijete otkriva, gradi, zaključuje, rješava probleme i ostvaruje ciljeve. Igra je zdrava jer jača koordinaciju pokreta i stimulira mozak te potiče kreativnost i rješavanje problema. Također, uči djecu novim stvarima i jača samopouzdanje, a igra je i pravo djeteta prema Konvenciji o dječjim pravima.

Socijalne vještine koje uče pomažu djeci kasnije u socijalnim interakcijama i novim prijateljstvima te omogućuje kontekst u kojem roditelji uče dijete primjerenom ponašanju, pravilima ponašanja, društvenim pravilima zajednice i odnosu prema drugima.

ključne riječi igra, igračka, poliklinika za zaštitu djece, psiholozi, psihijatri, djeca, dječja igra
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...