DRUŠTVO

Pušten u rad uređaj

za rano otkrivanje tumora

KBC REBRO

Prt Scr Jabuka TV

Ministar zdravlja Rajko Ostojić u KBC Rebro pustio je u rad PET/CT uređaj vrijedan 30 milijuna kuna, jedini u ovom dijelu Europe

Autor: Dalila Turk

Objavljeno: 11.09.2012. 14:47h

Uređaj koji omogućava rano otkrivanje i najmanjih tumora pušten je u rad te će njime dnevno biti pregledano do osam pacijenata.

Podsjetimo, ovaj uređaj je prije pet godina u Hrvatskoj kupila privatna poliklinika Medikol u vlasništvu Ivana Rajkovića koji je sa HZZO-om potpisao desetogodišnji ugovor vrijedan stotine milijuna kuna. Javno-privatno partnerstvo ovoj je poliklinici donosilo 9000 kuna po pregledu koji je plaćao HZZO.

Ovaj, za Hrvtasku nepovoljan ugovor potpisao je bivši ministar zdravstva Neven Ljubičić koji je 2006. godine poslao odbijenicu KBC-u Rebro za nabavu PET/CT uređaja.

Nakon otkrivanja Afere Medikol, ministar zdravlja odlučio je KBC-u Zagreb dati ono što je davno bilo potrebno.

- Dužni smo našim građanima ovaj uređaj, ali i našim studentima kako bi svo svoje znanje mogli primjeniti na najbolji mogući način – kazao je ministar na svečanom obraćanju prisutnim medijima, suradnicima i najvišim stručnjacima.

PET/CT uređaj, kao što samo ime kaže, objedinjuje dva uređaja, PET i CT skenere. PET skener pokazuje metabolizam i funkciju stanica, tkiva i organe dok CT pokazuje anatomiju i morfologiju organa, dajući jedinstven prikaz čitavog tijela, s izgledom organa, njihovim odnosima i njihovom funkcijom. PET pregledom detektiraju se promjene u funkciji stanica te se na ovaj način efikasno i brzo dolazi do pouzdane dijagnoze.

Rezultat pregleda omogućava liječniku da dobije visoko preciznu, točno određenu 3D sliku unutrašnjosti ljudskog tijela i njegovih organa i sistema.

PET skener omogućava potrebne informacije o metaboličkom stanju maligne stanice i može detektirati veoma male tumore, ali ne suviše preciznu lokalizaciju tumora, za to služi CT skener koji daje informacije o izgledu i lokaciji tumora.

Spajanjem ove dvije metode dobiva se moćan uređaj za rano otkrivanje tumora.

KLJUČNI PODACI

  • KBC REBRO
  • Pušten u rad uređaj za rano otkrivanje tumora

Autor:

Dalila Turk

11.09.2012.

14:47h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE