DRUŠTVO

Prosvjednici srušili

ogradu u Varšavskoj

POBUNA U CENTRU

Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija

Prosvjednici u Varšavskoj pružaju pasivni otpor specijalcima koji su pokušali prekinuti prosvjed uz žustre povike o pravu na grad

Autor:

Objavljeno: 17.05.2010. 10:22h

U pratnji 100-ak policajaca i zaštitara radnici Tehnike jutros oko četiri sata ujutro krenuli su postavljati zaštitnu ogradu za gradilište u Varšavskoj ulici. Ubrzo su se na mjestu događaja pojavili aktivisti iz Zelene akcije i Prava na grad koji su samo promatrali kako radnici podižu ogradu.

- Nismo mogli spriječiti postavljanje ograda. Jedino što smo mogli napraviti je fizički se sukobiti s policijom – rekao je Tomislav Tomašević predsjednik Zelene akcije i dodao da su aktivisti kasnije tijelima blokirali ulazak u gradilište kako ne bi mogli ući kamioni koji voze alat i materijal na gradilište.

-.-Žarko Bašić/PIXSELL-.-Prosvjednici su tijelima blokirali ulaz u gradilište ne bi li na taj način onemogućili ulazak kamionima koji voze alat- Naši aktivisti okupljeni u Živom zidu za Varšavsku u 12 sati će održati prosvjednu akciju ispred gradilišta. U utorak u 18 sati biti održat će se veliki javni prosvjed u Varšavskoj ulici na koji pozivamo sve građane – rekao je Tomašević

On je istaknuo kako je prosvjed uredno prijavljen.

Horvatinčić bez komentara na prosvjede

Ministarstvo zaštite okoliša odbilo je žalbe 13 stanara Varšavske ulice koji su tvrdili da se ograda postavlja protupropisno, tj. da će njezinim postavljanjem biti onemogućen ulazak vatrogasnim vozilima u tu ulicu.

- Znakovito je da je glavni projektant sporne investicije IGH, u kojem vlasnički udio ima upravo Marine Matulović-Dropulić ministrica Zaštite okoliša – rekao je  Tomašević.

Tomislav Horvatinčić nije želio komentirati početak radova. Nakon što smo ga kontaktirali, vrlo rječito je tri puta ponovio kako nema komentara i spustio slušalicu. 

Udruge Zelena akcija i Pravo na grad, okupljeni na prosvjedu u Varšavskoj, zajedno s građanima srušili su zaštitnu metalnu ogradu. Uz povike i negodovanje započeli su lupanje po metalnoj ploči ohrabreni potporom slučajnih prolaznika i ostalih okupljenih prosvjednika. U centru Zagreba, revoltirani razvojem situacije oko Varšavske ulice, na svoj su način zatražili pravo na grad.

Protiv 21-godišnjaka optužni prijedlog za remećenje javnog reda i mira

Policija je u Varašavsku izašla na poziv Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet kako bi osigurala početak radova, doznaje se iz PU zagrebačke. Izvijestili su kako prilikom pružanja asistencije nije bilo postupanja policajaca, međutim ističu kako je jedan od prosvjednika, 21-godišnji mladić, pokušao probiti kordon zaštitara te je s njim zbog toga obavljen razogovor.

- Protiv 21-godišnjaka će se zbog remećenja javnog reda i mira redovnim putem podnijeti optužni prijedlog Prekršajnom sudu - kazala nam je Jelena Bikić, glasnogovornica PU zagrebačke. Dodala je kako će policija do daljenjga ostati u Varšavskoj kako bi osigurala javni red i mir.

KLJUČNI PODACI

  • POBUNA U CENTRU
  • Prosvjednici srušili ogradu u Varšavskoj

Autor:

17.05.2010.

10:22h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE