DRUŠTVO

Prijatelj djece i

psihijatrija u Kukuljevićevoj

AKCIJA ZA OSMJEH DJETETA

Djecja-psihijatrija.hr

Poremećaji ponašanja i hiperaktivnost samo su neka stanja koja su se u ovoj bolnici liječila kod 700 djece u prošloj godini

Autor:: Matea Damjanović

Objavljeno: 06.05.2010. 16:55h

Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež u Kukuljevićevoj ulici od danas se može ponositi statusom bolnice Prijatelj djece.

Naime, ova  se bolnica uključila u Akciju za osmjeh djeteta u bolnici, kojoj je cilj promicanje i primjena humanizacije bolničkog liječenja. Nakon što su zadovoljeni svi uvjeti, ustanova je postala sedma bolnica u Zagrebu kojoj je dodijeljen ovaj prestižan status.

-.-Djecja-psihijatrija.hr-.-- Uz medicinsku dijagnostiku i terapijske postupke provodimo i drugi dio rada s djetetom, koji uključuje razumijevanje i podršku te suradnju s obitelji- rekla je ravnateljica Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež Neda Grgić.

Bolnica u Kukuljevićevoj ulici jedina je psihijatrijska bolnica u koju dolaze pacijenti iz cijele Hrvatske. Kako ističe ravnateljica, u prošloj godini zabilježen je veći broj pacijenata nego u 2008. godini. Na bolničkom liječenju zadržano je 700 djece, dok je na dnevnom odjelu prošle godine boravilo 600 mališana.

Hiperaktivnost, povučenost, nesanica i loše ocjene u školi pokazatelji su da nešto nije u redu. Roditelji, nažalost, preopterećeni poslovnim obavezama ne primjećuju promjene kod svoje djece i ne reagiraju pravovremeno.

- Imamo nažalost mnogo obitelji u kojima su oba roditelja ostala bez posla tako da jednostavno ne mogu djeci pružiti sve što im je potrebno, jer su zaokupljeni traženjem posla. Također, mnogo je roditelja, koji imaju dijagnosticiran PTSP, što je priličan rizik za razvoj poremećaja kod djeteta - dodaje Grgić.

U bolnici se provodi liječenje svih vrsta smetnji kod djece, od poremećaja ponašanja, hiperaktivnog poremećaja pa do teških duševnih bolesti kao što su shizofrenija.

Brigu o mališanima u Kukuljevićevoj svakodnevno vodi 76 djelatnika, a u samo liječenje uključuju se i roditelji. Današnjoj svečanosti prisustvovao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

KLJUČNI PODACI

  • AKCIJA ZA OSMJEH DJETETA
  • Prijatelj djece i psihijatrija u Kukuljevićevoj

Autor:

Matea Damjanović

06.05.2010.

16:55h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE