Trenutna pozicija: Naslovnica>Aktualnosti>Društvo
OSNOVE JEZIKA ZA ODRASLE
Predstavljen prvi udžbenik za slijepe na engleskom
Iako je prije bilo adaptiranih udžbenika, ovo je prvi takav koji je u potpunosti na Braillovom pismu i prilagođen slijepim odraslim osobama
slika vijesti

Photo PrtSc Jabuka TV
Članak

Autor: Tanja Molvarec
Objavljeno: 05.07.2012. 14:06h

Prvi udžbenik za odrasle slijepe osobe na engleskom jeziku predstavljen je u Udruzi slijepih Zagreb. Iako je prije bilo adaptiranih udžbenika, ovo je prvi koji je u potpunosti prilagođen slijepim osobama. Za njih to znači mogućnost za jednako školovanje, dodatno obrazovanje i kvalitetnije življenje. Udžbenik je besplatan za sve korisnike. Sanja, jedna od korisnica udžbenika, nam je pojasnila kako funkcionira.

-.-PrtSc Jabuka TV-.-
Photo PrtSc Jabuka TV  
- Udžbenik je na Braillovom pismu, ima 20 poglavlja. To su uglavnom jednostavne rečenice, ali već sam dosta naučila. Drago mi je što nam je pružena mogućnost da naučimo engleski i nadam se da ćemo na taj način naučiti još jezika - kazala je Sanja.

Bandić: Udžbenik je prozor u svijet svima nama

Projekt je finaciran uz potproru Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Gradonačelnik Milan Bandić, kao počasni član Udruge, potvrdio je da će Grad i dalje ulagati u ovu udrugu i pomagati im.

- Bez obzira na to igramo li pikado ovdje ili slavimo obljetnicu, osjećam se kao kod kuće. Udžbenik nije samo prozor u svijet slijepim i slabovidnim osobama, nego svima nama - kazao je Bandić.

Autorica udžbenika Dina Kuiš kazala je kako se nada da će uskoro izaći i udžbenik za napredniji engleski, a poslije možda i na drugim jezicima.

- Udžbenik je nastao nakon tečaja engleskog ovdje u Udruzi. Trebalo je oko godinu dana da se realizira ovaj projekt. Prije nije bilo materijala, ali sada smo uspjeli - kazala je Kuiš.

Bivši tajnik Udruge Vinko Zrinščak jako je zadovoljan udžbenikom koji omogućuje slijepim osobama da nauče osnove egnleskog i pravilan izgovor.

- Jako je dobar, ima dvadeset lekcija i puno se može naučiti. Za nas je to velik korak imati napokon jedan takav udžbenik koji nam omogućuje da napredujemo - kazao je Zrinščak.

Vezani članci:
FACEBOOK KOMENTARI
ključne riječi udžbenik, slijepi, udžbenik za odrasle, braillovo pismo
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...