DRUŠTVO

Predstavljen prvi udžbenik

za slijepe na engleskom

OSNOVE JEZIKA ZA ODRASLE

PrtSc Jabuka TV

Iako je prije bilo adaptiranih udžbenika, ovo je prvi takav koji je u potpunosti na Braillovom pismu i prilagođen slijepim odraslim osobama

Autor:: Tanja Molvarec

Objavljeno: 05.07.2012. 14:06h

Prvi udžbenik za odrasle slijepe osobe na engleskom jeziku predstavljen je u Udruzi slijepih Zagreb. Iako je prije bilo adaptiranih udžbenika, ovo je prvi koji je u potpunosti prilagođen slijepim osobama. Za njih to znači mogućnost za jednako školovanje, dodatno obrazovanje i kvalitetnije življenje. Udžbenik je besplatan za sve korisnike. Sanja, jedna od korisnica udžbenika, nam je pojasnila kako funkcionira.

-.-PrtSc Jabuka TV-.-- Udžbenik je na Braillovom pismu, ima 20 poglavlja. To su uglavnom jednostavne rečenice, ali već sam dosta naučila. Drago mi je što nam je pružena mogućnost da naučimo engleski i nadam se da ćemo na taj način naučiti još jezika - kazala je Sanja.

Bandić: Udžbenik je prozor u svijet svima nama

Projekt je finaciran uz potproru Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Gradonačelnik Milan Bandić, kao počasni član Udruge, potvrdio je da će Grad i dalje ulagati u ovu udrugu i pomagati im.

- Bez obzira na to igramo li pikado ovdje ili slavimo obljetnicu, osjećam se kao kod kuće. Udžbenik nije samo prozor u svijet slijepim i slabovidnim osobama, nego svima nama - kazao je Bandić.

Autorica udžbenika Dina Kuiš kazala je kako se nada da će uskoro izaći i udžbenik za napredniji engleski, a poslije možda i na drugim jezicima.

- Udžbenik je nastao nakon tečaja engleskog ovdje u Udruzi. Trebalo je oko godinu dana da se realizira ovaj projekt. Prije nije bilo materijala, ali sada smo uspjeli - kazala je Kuiš.

Bivši tajnik Udruge Vinko Zrinščak jako je zadovoljan udžbenikom koji omogućuje slijepim osobama da nauče osnove egnleskog i pravilan izgovor.

- Jako je dobar, ima dvadeset lekcija i puno se može naučiti. Za nas je to velik korak imati napokon jedan takav udžbenik koji nam omogućuje da napredujemo - kazao je Zrinščak.

KLJUČNI PODACI

  • OSNOVE JEZIKA ZA ODRASLE
  • Predstavljen prvi udžbenik za slijepe na engleskom

Autor:

Tanja Molvarec

05.07.2012.

14:06h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE