DRUŠTVO

Potrebno je više policajaca

i policijskih postaja

IZVJEŠĆE O SIGURNOSTI

Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija

Na porast broja drskih krađa u Zagrebu utjecao je rast cijena zlata te iznenadna pojava otkupnih stanica zlata, rekao je načelnik PUZ-a

Autor:

Objavljeno: 26.04.2012. 15:20h

Gradska skupština prihvatila je Izvješće o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja za 2011. godinu. Načelnik Policijske uprave zagrebačke Tomislav Buterin izvijestio je kako je ukupni kriminalitet porastao za 7,4 posto te je zabiljeđženo više od 18 000 kaznenih djela, no istaknuo je kako je Zagreb i dalje siguran Grad.

- Ono čim se možemo pohvaliti jest to da je od 11 slučajeva ubojstava u 2011. i 33 pokušaja ubojstva sve riješeno - rekao je Buterin.

Predložio je da se barem dva puta godišnje održavaju tematske sjednice o stanju sigurnosti te je dodao kako su od ministra unutarnjih poslova zatražili povećanje broja policijskih službenika u Zagrebu za 800, čime bi se postigla dovoljna pokrivenost terena.

-Preko noći je niknulo preko 200 otkupnih stanica zlata koje ne zadovoljavaju dovoljne uvjete tehničke zaštite - rekao je načelnik Buterin i dodao kako policajci nerijetko ''čuče'' ispred otkupnih stanica.

- Zbog rasta cijene zlata povećao se broj drskih krađa. Grupa fakina, moram ih tako nazvati, često maloljetnika, koji usred bijela dana trgaju lančiće i prodaju ih- istaknuo je Buterin.

HSLS-ov zastupnik Alen Ostojić kazao je da je velik problem i činjenica da današnji ustroj policije datira još iz 1980.-ih te da jedna policijska postaja dolazi na 90 000 stanovnika, dok u Europi jedna stanica dolazi na 50 000 stanovnika. Predložio je da se u plan investicija uvrsti izgradnja sedam policijskih postaja.

Zastupnici su jednoglasno prihvatili i Izvješće o provedbi Zagrebačke strategije zaštite od nasilja u obitelji.

KLJUČNI PODACI

  • IZVJEŠĆE O SIGURNOSTI
  • Potrebno je više policajaca i policijskih postaja

Autor:

26.04.2012.

15:20h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE