DRUŠTVO

Postepeno ulazite

u vodu i pazite na djecu

SAVJETI ZA KUPAČE

Nina Djurdevic / CROPIX

Spasilačke službe imale su pune ruke posla na zagrebačkim jezerima. Jedan se šestogodišnjak utopio na Bundeku, a devet osoba je spašeno

Autor:: T.M.

Objavljeno: 05.07.2012. 16:31h

Obzirom na vrlo veliki broj intervencija spasilačke službe u mjesecu lipnju na kupalištima Jarun i Bundek, još jednom se želi informirati kupače da se radi osobne sigurnosti pridržavaju savjeta, priopćili su iz podružnice Upravljanje sportskim objektima. 

To je od iznimne važnosti nakon nedavnog tragičnog događaja kada se šestogodišnjak utopio na Bundeku. Spasilačke službe su imale posla i spašavanjima ljudi koji su se umalo utopili i bilo je čak devet takvih akcija. Uzroci predutapanja najčešće su grčevi, alkoholizirano stanje, kronične bolesti, nepažnja ili panika. Veliki broj intervencija, njih 56, vezan je uz saniranje posjekotina nastalih od razbijenih čaša i flaša koje neodgovorni posjetitelji bacaju po obali i u vodu jezera.

Upozoravaju se svi kupači da ne konzumiraju alkohol prije ulaska u vodu. Važno je i budnim okom paziti na djecu, posebice ako su u vodi, plivati u blizini spasilačkih promatračnica, u grupi ili u paru. Važno je ne ulaziti naglo u vodu (postepeno se temperirati) i ne udaljavati se daleko od obale. Ako osoba ima nekih zdravstvenih smetnji kao što su epilepsija, srčane bolesti, visoki tlak i slično, potrebno je obavijestiti najbližeg spasioca i plivati u njegovoj blizini. 

Ne izlažite se pretjerano suncu naročito od 10 do 17 sati te poštujte znakove i upute spasilaca.

KLJUČNI PODACI

  • SAVJETI ZA KUPAČE
  • Postepeno ulazite u vodu i pazite na djecu

Autor:

T.M.

05.07.2012.

16:31h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE