DRUŠTVO

Poslušajte savjete

i prepoznajte zmije otrovnice

IMAJU MAČKASTE OČI

Tanja Molvarec/Zagrebancija

VIDEOPRIČA: Ako vas na izletu u prirodi ugrize zmije otrovnica poput poskoka, odmah stegnite to mjesto vezicom ili remenom i ne paničarite

Autor:: Tanja Molvarec

Objavljeno: 03.05.2012. 10:15h

Ako ste ljubitelj prirode i često šećete Medvednicom, morali biste znati da na tom dijelu obitavaju i otrovne zmije poskoci. U Hrvatskoj živi 15 vrsta zmija, od kojih su samo tri otrovnice. To su već spomenuti poskok, riđovka i planinski žutokrug, dok je preostalih 12 neotrovno i neopasno. Važno je stoga znati prepoznati otrovnicu.

-.-Sarah Srdar-.-- Otrovnice su one zmije koje imaju karakteristične srcolike glave. Zjenice su im poput mačke, uske i dugačke. Na slici se jasno može vidjeti razlika u očima otrovice i neotrovnice. Ne gledajte samo šare jer se znalo događati da su ljudi ubijali zmije misleći da su otrovnice - kazao nam je Davorin Marković, v.d. ravnatelja Državnog Zavoda za zaštitu prirode.

Zmije riđovke ima u potocima u okolici Zagreba. Prilikom posjeta prirodi treba nositi duge hlače i više cipele kako bi se noge zaštitile od ugriza. Prije odmora svakako provjerite mjesto na koje želite sjesti. U slučaju susreta sa zmijom, najbolje je zaobići ju.

- Prvo stanite i odmaknite se korak unatrag. Udahnite, naklonite se zmiji, kako se volim šaliti, i pustite ju da ide svojim putem, a vi svojim. Ona vam neće ništa i neće vas napati. Nakon toga ju pokušajte zaobići - savjetovao je Marković.

Ako zmiju ipak iznenadite i ako slučajno dođe do ugriza najvažnije stegnuti remenom ili vezicama cipela mjesto ugriza. Nikako nemojte isisavati ranu ili nožem pokušati čak odrezati taj dio. Nakon ugriza nazovite hitnu pomoć, a ako nemate mobitel polako se uputite prema prvoj kući po pomoć. Najvažnije je ostati smiren.

- Što se brže krećete, cirkulacija vam je brža i toksini će brže doći do vitalnih organa. Zato treba usporiti – kazao je Marković te dodao da su zmije korisna bića jer jedu miševe i voluharice, a bez toga bi došlo do pandemije mišje gorznice.

Više detalja o ovim zanimljivim životinjama možete dobiti u Državnom zavodu zaštitu prirode tijekom akcije ''Zmije u Hrvatskoj'' u kojoj će stručni suradnici odgovarati na sve vaše upite i to od 9 do 15 sati 8. i 9. svibnja ove godine.

KLJUČNI PODACI

  • IMAJU MAČKASTE OČI
  • Poslušajte savjete i prepoznajte zmije otrovnice

Autor:

Tanja Molvarec

03.05.2012.

10:15h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE