Trenutna pozicija: Naslovnica>Aktualnosti>Društvo
IMAJU MAČKASTE OČI
Poslušajte savjete i prepoznajte zmije otrovnice
VIDEOPRIČA: Ako vas na izletu u prirodi ugrize zmije otrovnica poput poskoka, odmah stegnite to mjesto vezicom ili remenom i ne paničarite
slika vijesti

Photo Tanja Molvarec/Zagrebancija
Članak

Autor: Tanja Molvarec
Objavljeno: 03.05.2012. 10:15h

Ako ste ljubitelj prirode i često šećete Medvednicom, morali biste znati da na tom dijelu obitavaju i otrovne zmije poskoci. U Hrvatskoj živi 15 vrsta zmija, od kojih su samo tri otrovnice. To su već spomenuti poskok, riđovka i planinski žutokrug, dok je preostalih 12 neotrovno i neopasno. Važno je stoga znati prepoznati otrovnicu.

-.-Sarah Srdar-.-
Photo Sarah Srdar  
- Otrovnice su one zmije koje imaju karakteristične srcolike glave. Zjenice su im poput mačke, uske i dugačke. Na slici se jasno može vidjeti razlika u očima otrovice i neotrovnice. Ne gledajte samo šare jer se znalo događati da su ljudi ubijali zmije misleći da su otrovnice - kazao nam je Davorin Marković, v.d. ravnatelja Državnog Zavoda za zaštitu prirode.

Zmije riđovke ima u potocima u okolici Zagreba. Prilikom posjeta prirodi treba nositi duge hlače i više cipele kako bi se noge zaštitile od ugriza. Prije odmora svakako provjerite mjesto na koje želite sjesti. U slučaju susreta sa zmijom, najbolje je zaobići ju.

- Prvo stanite i odmaknite se korak unatrag. Udahnite, naklonite se zmiji, kako se volim šaliti, i pustite ju da ide svojim putem, a vi svojim. Ona vam neće ništa i neće vas napati. Nakon toga ju pokušajte zaobići - savjetovao je Marković.

Ako zmiju ipak iznenadite i ako slučajno dođe do ugriza najvažnije stegnuti remenom ili vezicama cipela mjesto ugriza. Nikako nemojte isisavati ranu ili nožem pokušati čak odrezati taj dio. Nakon ugriza nazovite hitnu pomoć, a ako nemate mobitel polako se uputite prema prvoj kući po pomoć. Najvažnije je ostati smiren.

- Što se brže krećete, cirkulacija vam je brža i toksini će brže doći do vitalnih organa. Zato treba usporiti – kazao je Marković te dodao da su zmije korisna bića jer jedu miševe i voluharice, a bez toga bi došlo do pandemije mišje gorznice.

Više detalja o ovim zanimljivim životinjama možete dobiti u Državnom zavodu zaštitu prirode tijekom akcije ''Zmije u Hrvatskoj'' u kojoj će stručni suradnici odgovarati na sve vaše upite i to od 9 do 15 sati 8. i 9. svibnja ove godine.

Vezani članci:
FACEBOOK KOMENTARI
ključne riječi zmija, savjeti, zavod za zastotu prirode, zmije otrovnice, davorin marković
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...