Trenutna pozicija: Naslovnica>Aktualnosti>Društvo
NAUČIMO SVI NEŠTO KORISNO
Pogledajte VIDEO: Kako se izvodi Heimlichov zahvat
OBAVEZNO POGLEDATI: Kako bi znali pomoći unesrećenima Zagrebancija donosi video sa uputama kako izvesti Heimlichov zahvat
slika vijesti
Znate li izvesti Heimlichov zahvat?
Photo JabukaTV
Članak

Autor: Lea Lamešić
Objavljeno: 03.09.2011. 15:27h
Ovo je situacija koja se može dogoditi svakome od nas. Osoba koja se guši obično je u paničnom strahu, lovi se rukama za vrat, ne može disati ni govoriti.

Stoga je jako važno znati kako pravilno pružiti prvu pomoć osobi koja se guši hranom ili bilo kojim drugim stranim predmetom. Heimlichov zahvat je dio postupka prve pomoći koji se primjenjuje kod osoba kod kojih je došlo do potpunog začepljenja dišnog puta stranim predmetom. Bilo koja vrsta stranog predmeta kada se nađe u dišnom putu uzrokovat će otežano disanje.

Iz tog razloga nužno je poduzeti točno korake ako primjetite da se netko guši.

Stoga je Zagrebancija.com odlučila potražiti savjet od stručnjaka da nam pokažu kako to učiniti. Učinili smo to potaknuti prošlotjednom tragedijom kada je majka ne znajući napraviti zahvat prerezala grkljan svom djetetu. Kako se to ne bi ponovilo više nikada donosimo vam detaljan video sa savjetima dr. Žarke Rogić iz Hrvatskog Crvenog križa.

Dakle, ne zaboravite - pri gušenju stranim tijelom naše znanje koje posjedujemo o pružanju ispravne prve pomoći od presudnog je značenja za unesrećenu osobu. Video pogledajte u nastavku:

Vezani članci:
FACEBOOK KOMENTARI
ključne riječi Žarka Rogić, Heimlichov zahvat, kako se izvodi Heimlichov zahvat
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...