DRUŠTVO

ORYX je lakomisleno

uletio u ozbiljan posao

REAKCIJA IZ CAMMEA

Bruno Konjević / CROPIX

Propast ORYX-a navela bi nas na zabrinutost da nismo pročitali da su uzroke te propasti potražili na našoj adresi, tvrde iz Cammea

Tekst:: G.B.

Objavljeno: 29.03.2012. 14:55h

Nakon odluke ORYX Taxija da se povlači s taksi tržišta zbog nelojalne konkurencije, oglasio se Taxi Cammeo. Kako kažu, svaku konkurenciju smatraju dobrodošlom i poticajnom te su sa žaljenjem pročitali vijest o prestanku rada ORYX Taxija. Smatraju kako je prestanak rada taksi tvrtke Pave Zubaka pokazatelj teškog materijalnog stanja u društvu, koje nije u mogućnosti apsorbirati ponuđenu uslugu, u ovom slučaju taxi servis, u količini u kojoj je to uobičajeno u ostalim europskim, pa i u državama u našem okruženju.

-.--.-- Propast izravnih tržišnih konkurenata, naveo bi nas na zabrinutost i ozbiljnu analizu, da nismo pročitali kako su uzroke svoje propasti u Oryxu potražili na našoj adresi. S obzirom da smo na tržištu mnogo dulje od njih, moramo se zapitati jesu li zaboravili proučiti tržište i tržišne okolnosti prije početka poslovanja? Bilo bi daleko bolje da su to učinili tada, nego li da sada, kada su zatvorili vrata, u njima traže uzroke svojih loših rezultata. Ili, tada, kada su ušli na tržište taksi usluga, nisu ni marili za tržišna pravila, jer im fer i korektna utakmica, u kojoj ima dovoljno prostora za sve sudionike, nije ni bila ciljem? - stoji u priopćenju pristiglom iz Taxi Cammea, iz kojeg tvrde da su ORYX-u pomogli koliko su mogli, prepustili su im pedesetak u Cammeu školovanih taksi vozača, sa svim potrebnim kvalifikacijama.

- Ni jednog našeg vozača, koji je poželio iz Škode presjesti u Volkswagen, čak i pod cijenu 1,5 do 2 tisuće kuna nižeg mjesečnog primanja, nismo podsjećali kako po ugovoru, 12 mjeseci poslije odlaska iz Cammea, ne smije prijeći u redove izravnog konkurenta. Upozoravali smo ih samo kako obećanja o osmosatnom radnom vremenu nisu realna ili je riječ o tvrtki koja je lakomisleno uletjela u ozbiljan posao - ističu iz Cammea.

Dodaju kako nisu reagirali ni kada je ''koje li slučajnosti, četiri mjeseca prije objave natječaja za dodjelu dozvola za obavljanje taksi prijevoza u Zagrebu, Hrvatski zavod za zapošljavanje organizirao tromjesečno besplatno školovanje za stjecanje KV vozača. Polaznici su, nimalo slučajno, bili budući vozači, danas već bivšeg, taksi prijevoznika. Naime, znali smo da na tržištu nema kvalificiranih vozača, jer je ono malo raspoloživih radilo kod nas''.

- Šutjeli smo i kada su gotovo sve dozvole, za obavljanje usluge taksi prijevoza u Zagrebu, otišle na njihovu adresu. Iako smo se i mi natjecali. Nismo tada ni pokušali podsjetiti da smo mi ti koji su se izborili za rušenje monopola na taksi prijevoz u Zagrebu, cijene po mjeri građana i standard usluge. Nismo do sada progovorili, jer uzroke svih posljedica tražimo isključivo u vlastitom dvorištu. Kada smo započeli ovaj posao u Zagrebu, iza našeg osnivača bilo je 25 godina u taksi službi, a iza užeg vodstva tvrtke šest godina kaljenja u Rijeci i Osijeku. Svaki korak dobro smo odvagnuli, pa smo s razlogom odlučili kupiti dvije godine stare automobile, Bez nobzira što je mjesečni obrok, radi znatno kraćeg roka otplate, za takva vozila posve jednak onome što bismo platili za posve nove, pa  čak i nešto malo prostranije automobile. Isto smo tako mi, a ne naši konkurenti, nabavili najmoderniju opremu za flotno upravljanje u taksi službi. Radi naše opreme, u lipnju će u Zagreb stići delegacija vodeće japanske korporacije za satelitski vođene sustave upravljanja, koja je najveći pojedinačni vlasnik satelita koji kruže oko Zemlje, na svijetu - naglašavaju.

-.-Bruno Konjević / CROPIX -.-Dodaju kako su uredili program školovanja vozača i postavili standarde koji će osigurati vrhunsku uslugu bez ugrožavanja njihove opstojnosti te donijeli niz novosti na ove prostore, poput uniformiranih vozača.

- Iako smo sve učinili s razlogom, ništa nismo činili da bismo bili prvi. Jednostavno stoga što je iza ''prvih'' već stotinjak godina iskustva u Parizu, Londonu i New Yorku. Međutim, ugledali smo se na njih, želeći izbjeći njihove propuste, kad ih već oni nisu mogli izbjeći, jer su bili – prvi. Uskoro, 22. travnja, bit će godina dana od naše prve vožnje u Zagrebu. Od tada smo prevezli skoro 4 milijun putnika, isplatili više od 25 milijuna kuna za 4 tisuće mjesečnih dohodaka s doprinosima, zaposlili 420 djelatnika, pretežito upućenih sa Zavoda za zapošljavanje. Oduvijek smo željeli biti, samo, oni koji znaju ovaj posao. Samo takvi mogu opstati u teškom i iznimno zahtjevnom poslu koji se zove – taksi - zaključuje se u priopćenju pristiglom iz Cammea.

KLJUČNI PODACI

  • REAKCIJA IZ CAMMEA
  • ORYX je lakomisleno uletio u ozbiljan posao

Tekst:

G.B.

29.03.2012.

14:55h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE