DRUŠTVO

Oko deset posto

darivatelja krvi se odbije

TRAJNO ILI PRIVREMENO

Zeljko Sop / CROPIX

Krv privremeno ne mogu dati osobe ako su prehlađene, nakon operacije, s poremećajem krvnog tlaka ili za vrijeme menstruacije i dojenja

Autor:: T.M.

Objavljeno: 14.06.2012. 11:34h

Danas se obilježava Svjetski dan darivatelja krvi čime se želi ohrabriti i odati počast svim darivateljima krvi te potaknuti aktualne i potencijalne darivatelje na redovito, dobrovoljno i neplaćeno darivanje krvi. Na stranicama Zavoda za javno zdravstvo dr Andrija Štampar objavljen članak u kojem upozoravaju tko sve smije dati krv, a tko ne i gdje se sve može dati krv.

Vodeća tema ovogodišnjeg Svjetskog dana darivatelja krvi je ''Svaki darivatelj krvi je heroj'' fokusirajući se na ideji da svatko od nas može postati junak davanjem krvi i spašavanjem nečijeg života.

-.-Marina Damjan-.-U Zagrebu darivatelji krvi mogu dati krv svakog dana u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, u Petrovoj 3, od ponedjeljka do petka od 7.30 sati do 19 sati a subotom od 7. 30 do 15 sati.

Krv može darovati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja koji je star od 18 do 65 godina, tjelesna težina mu je iznad 55 kilograma proporcionalna visini, tjelesna temperatura do 37°C, krvni tlak: sistolični 90-180 mm/Hg, dijastolični 50-110 mm/Hg, (vrijednosti normalnog tlaka: <139/<89). Puls mora biti 50-110 otkucaja u minuti, i hemoglobin: muškarci 135 g/L, žene 125 g/L.

Oko deset posto darivatelja se tijekom pregleda odbije. Oni mogu biti privremeno ili trajno odbijeni. Razlog odbijanja uvijek je opasnost od uzimanja krvi za darivateljevo zdravlje ili opasnost od krvnih pripravaka za bolesnikovo zdravlje.

Krv ne smiju davati osobe koje bi time oštetile svoje zdravlje ili bi njihova krv mogla ugroziti bolesnikovo zdravlje.

Pogledajte OVDJE tko ne smije davati krv trajno a tko privremeno. U Hrvatskoj, muškarci darivatelji krvi smiju dati krv do četiri puta godišnje s razmakom između davanja od tri mjeseca.

Žene darivatelji krvi smiju dati krv do tri puta godišnje s razmakom između davanja od četiri mjeseca, piše na starnicama Zavod za javno zdravstvo. Osobe koje uzimaju lijekove obvezno to moraju reći liječniku tijekom liječničkog pregleda prije davanja krvi. 

 

 

KLJUČNI PODACI

  • TRAJNO ILI PRIVREMENO
  • Oko deset posto darivatelja krvi se odbije

Autor:

T.M.

14.06.2012.

11:34h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE