DRUŠTVO

Očevi premalo viđaju

svoju djecu nakon razvoda

UDRUGA DIJETE RAZVOD

Srdjan Vrancic / CROPIX

Institucije previše daju moć samo jednom roditelju, a u većini slučajeva je to majka dok otac premalo viđa dijete, kazala je Kramer

Autor:: Tanja Molvarec

Objavljeno: 05.07.2012. 16:36h

U Hrvatskoj se godišnje razvede oko 30 posto parova, a u 70 posto tih slučajeva par ima djecu. Razvod je i dalje kod nas tema o kojoj se uglavnom šuti, a djeca razvedenih roditelja se sve češće susreću s predrasudama u školi i društvu. Udruga Dijete razvod koja postoji već četiri godine nastoji kroz edukaciju i radionice pomoći roditeljima da bolje komuniciraju za dobrobit djeteta.

- Imali smo radionicu ''Ali ona, ali ja'' na kojoj je svatko rekao ono što ga muči. Izdajemo i brošure i vodič za roditelje. Vjerujem da niti jedan roditelj ne želi zlo svojem djetetu, nego je razvod stresno razdoblje i roditelji su zbunjeni i ne znaju kome se obratiti. Mi im pomažemo da se snađu i da verbaliziraju svoje probleme pa da ih zajedno pokušamo riješiti - kazala je Asenka Kramer, predsjednica Udruge Dijete razvod.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Kramer smatra da je broj konfliktnih brakova puno veći nego što se to u javnosti prikazuje.

- Mi statistike tražimo u medijima. Teško ih dobivamo sa stranica Zavoda za statistiku i Ministarstva, ali naše društvo o tome i dalje šuti. Djeca razvedenih roditelja su stigmatizirana i svi su puni predrasuda prema njima. Nakon razvoda bi se roditelji još u nekim slučajevima uspjeli dogovoriti na miran način, ali institucije to nerijetko onemogućuju i još više otežavaju situaciju svima - kazala je Kramer.

Roditelji majke ili oca djeteta ružno govore o drugom roditelju pred djetetom

Zbog toga je važno zaštiti dijete čiji se najbolji interes nerijetko ne poštuje. Prema mišljenu Kramer, institucije prečesto daju moć uvijek jednom roditelju pa onaj drugi ostaje zakinut.

- U 90 posto slučajeva javljaju nam se očevi s problemima. Muče ih razne stvari od toga da premalo viđaju djecu do toga da roditelji majke govore protiv oca djeteta pred djetetom. U ove četiri godine javilo se preko dvije tisuće ljudi. Dobivali smo puno pritužbi i na rad Centra za socijalnu skrb. Mi vjerujemo da dijete mora imati oba roditelja, ali žalosno je da su me neki ugledni psiholozi u to razuvjeravali. Pa dijete više vremena provede u jaslicama nego s vlastitim ocem - kazala je Kramer.

Majke koje se javljaju Udruzi u manjem broju se žale otac ne poštuje odluku suda ili da odlazi vidjeti dijete u vrtić ili školu bez dogovora. Očevi se pak žale da ne smiju ni kontaktirati dijete. Udruga koja se najviše zalaže za dobrobit djece još nema svoj prostor pa za sada djeluju u školi stranih jezika. Svi u Udruzi volontiraju uključujući  pedagoge i psihijatre. Iako se prednost daje u većem broju slučajeva majci nakon razvoda, u Udruzi se slažu da bi se ta prednost ipak na kraju trebala dati isključivo djetetu.

KLJUČNI PODACI

  • UDRUGA DIJETE RAZVOD
  • Očevi premalo viđaju svoju djecu nakon razvoda

Autor:

Tanja Molvarec

05.07.2012.

16:36h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE