Trenutna pozicija: Naslovnica>Aktualnosti>Društvo
LJETO NAJTOPLIJE DO SAD
Obavite pregled madeža besplatno i bez uputnice
Zbog sve većeg broja osoba oboljelih od melanoma, Zagrepčanima je tijekom kampanje Djeluj sada omogućen pregled madeža bez uputnica
slika vijesti

Photo Nina Djurdevic / CROPIX
Članak

Autor: Jelena Jakšić
Objavljeno: 01.06.2012. 13:53h

Svake godine diljem svijeta pojavi se oko 132.000 slučajeva malignih melanoma i više od dva milijuna slučajeva drugih vrsta malignih oboljenja kože.

Broj oboljelih povećava se svake godine i upravo je to bio i glavni razlog pokretanja akcije Djeluj sada, čiji je cilj Zagrepčane podsjetiti na odgovornost koju imaju prema svojem zdravlju i prema zdravlju svoje djece.

-.-Prt Scr Jabuka TV-.-
Photo Prt Scr Jabuka TV  
Ova javnozdravstvena kampanja organizira se već petu godinu, a po prvi put akciju je podržala i Klinika za kožne i spolne bolesti KBC-a Zagreb u čijoj će ambulanti primati pacijente na preglede bez uputnice.

- Prekomjerna izloženost UV sunčevim zrakama postala je globalni problem i više se ne može zanemarivati. Zato smo odlučili građanima omogućiti da svoje madeže pregledaju bez uputnice i besplatno u Klinici za tumore, Klinici za dermatologiju KBC-a Sestara milosrdnica te u Klinici za kožne i spolne bolesti KBC-a Zagreb – poručio je prim.dr.sc. Zvonimir Kralj, predsjednik Zagrebačke lige protiv raka.

Ovo ljeto toplije nego prošlo

Građani koji uoče promjenu u boji ili obliku svojih madeža ili pak samo žele djelovati preventivno i čuti mišljenje stručnjaka, mogu se obratiti Zagrebačkoj ligi za borbu protiv raka u razdoblju od 4. do 8. lipnja u vremenu od 9 do 13 sati i naručiti se na pregled u jednoj od tri zagrebačke bolnice.

Osim preventivnih pregleda i konzultacija sa stručnjacima, organizatori ove kampanje pobrinuli su se da građane savjetuju kako se najbolje zaštiti od nadolazećih vrućina.

-.--.-
- Rashladite svoj prostor, pijte dovoljno tekućine što, osim vode, podrazumijeva i juhe, izbjegavajte naporan fizički rad, nosite pokrivala za glavu i zaštite se kremama za sunčanje te ne ostavljajte djecu i životinje u parikiranom vozilu – kazala je Antoinette Kaić Rak, voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH te nam je otkrila kako će ovo ljeto bilježiti čak dva do tri stupnja više temperature, nego prošle godine.

Organizatori ove akcije, među kojima je i Gradski ured za zdravstvo i branitelje, poručili su kako je prekomjerna izloženost UV sunčevim zrakama globalni problem i kako postaje sve očiglednije da su zdravi okoliš i kvalitetno javno zdravstvo preduvjeti za održivi razvoj.ključne riječi djeluj sada, kbc sestre milosrdnice, svjetska zdravstvena organizacija, zagrebačka liga protiv raka, zagreb
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...