DRUŠTVO

Obala Save nosit

će ime Savke Dabčević Kučar

ODBOR ZA IMENOVANJA ULICA

Wikipedia

Sjeverna obala Save nosit će ime legendarne političarke, dok će južna obala biti imenovana po datumu završetka Drugog svjetskog rata

Autor:

Objavljeno: 07.04.2011. 15:46h

Sjeverna obala Save od Savskog mosta do Mosta slobode trebala bi nositi ime Savke Dabčević Kučar, dok bi južna obala od Mosta mladosti do Mosta slobode nosila ime 8. svibnja. Prijedlog je to skupštinskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova.

Iako je HNS, stranka kojoj je pripadala Savka Dabčević Kučer, tražio ulicu u središtu grada, Odbor je zaključio kako je sjeverna savska obala primjerenija, posebice jer se tamo nalazi ''Kockica'' u kojoj je bio smješten Centralni komitet Saveza komunista Hrvatske.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Marin Knezović iz SDP-aZvonko Maković je podržao taj prijedlog, no podsjetio je na još jednu osobu koja je zaslužila svoju ulicu - Ivicu Račana.

- Tu je važna povijesna perspektiva. Savka Dabčević Kučar neće dobiti uliucu zbog onog što je činila nakon 1990., već zbog onog što je napravila prije 40 godina.Što se tiče Račana, njegov zlatni trenutak je bila 200. godina - rekao je predsjednik Odbora Marin Knezović, na što su Maković i Ivana Mlinar Horvat kazali kako je bilo važnije Račanovo djelovanje prije dvadeset godina od onog 2000.

Knezović ih je na to samo podsjetio na Aveniju Gojka Šuška, najbolji primjer brzanja kod davanja imena ulicama.

''Kad bude engleski kraljevski par dolazio na medeni mjesec u Hrvatsku, morat ćemo promijeniti ime jedne od ulica''

Ulica 8. svibnja trebala bi osvanuti na južnoj obali Save, kod jezera Bundek. Ovaj prijedlog posebno je podržao Maković.

- To je veoma reprezentativno područje, iza Muzeja suvremene umjetnosti i predlažem da uputimo ovaj prijedlog prema Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb-istok - rekao je Maković.

Hrvatsko-norveško društvo uputilo je Odboru prijedlog da se jedna zagrebačka ulica preimenuje u Ulicu Kraljevine Norveške, uoči dolaska norveškog kraljevskog para sredinom svibnja u Hrvatsku. Članovima Odbora podsjetili su kako zbog moratorija neće moći iispuniti taj zahtjev, a malo su se i našalili na njegov račun.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Zvonko Maković- Kad bude engleski kraljevski par dolazio na medeni mjesec u Hrvatsku, morat ćemo promijeniti ime jedne od ulica. Ili kad im se nakon medenog mjeseca rodi prijestolonasljednik - našalili su se Horvat Mlinar i Maković i zaključili kako Kraljevinu norvešku treba staviti u drugu grupu fonda imena.

Odbor je odlučio da u fond imena prve grupe treba uvrstiti imena humanitarke i antifašistkinje Dijane Budisavljević, primadone Sidonije Erdödy Rubido, sportašice Zulejke Štefanini, prve spikerice Božene Begović, književnice Vesna Parun i ''Tete Vegete'' Zlate Bartl.

Stanovnici se složili s imenom Ulice Nenada Babića

Odbor je odbio preimenovanje ulice Kutiček u Brezovici u Ulicu Pod bregom, jer je Goran Kutlić podsjetio kako su sredinom prošle godine već mijenjali ime te ulice. Rasprava o ulici Tumbri-Plemenščak je odgođena kako bi se predlagateljima savjetovalo da skrate naziv ulice u Plemenščak, a odgođena je i rasprava o Krašićkoj ulici u Sesvetama jer u Zagrebu već postoji ulica s tim imenom.

Prihvaćena su preimenovanja odvojka Vidovčice u Prva Vidovčica - odvojak, ulice  koja se odvaja od Čučerske ceste u ulicu Pustika, odvojak iz Popovečke ceste preimenovat će se u Vrbničku ulicu, a Park između Zagorske i Selske u Park pravednika, dok će naziv Ulice Puđak Grge Franje promijeniti u Ulica Grge Franje Puđaka.

Dio ulice Vrinice preimenovat će se u Ulicu Nenada Babića (dragovoljca Domovinskog rata), s čime su se složili i stanari te ulice u Donjoj Dubravi.

KLJUČNI PODACI

  • ODBOR ZA IMENOVANJA ULICA
  • Obala Save nosit će ime Savke Dabčević Kučar

Autor:

07.04.2011.

15:46h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE