DRUŠTVO

Neka se muzeji zatvore

ako nemaju što izlagati

MARIN KNEZOVIĆ:

Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija

SDP-ovac Knezović upozorio je na sjednici Odbora za kulturu kako se još od 80-ih sustavno ne kupuju novi eksponati u muzejima

Autor:

Objavljeno: 14.06.2012. 11:51h

Skupštinski Odbor za kulturu primio je na znanje izvještaj o izvršenju proračuna za prošlu godinu. Za kulturu je prošle godine ukupno izdvojeno 437 milijuna kuna, što je 98,6 posto od planiranog.

-.-MSU-.-Maković: 'MSU je mašina za gutanje novca.'Najveći dio tog iznosa, odnosno 339 milijuna kuna, otišlo je na redovnu djelatnost. Veliki dio proračunskog novca potrošeno je na Hrvatsko narodno kazalište koje Grad financira s 45 milijuna kuna. Na nezavisnu produkciju je otišlo 55 milijuna kuna.

SDP-ovac Marin Knezović istaknuo je kako se štedi na tekućem i investicijskom održavanju.

- To samo znači da ćemo kasnije imati veće troškove - zaključio je Knezović.

Kao dodatni problem je istaknuo i male iznose koji se izdvajaju za kupnju muzejskih izložaka.

- Sustavno otkupljivanje umjetničkih djela prestalo je 80-tih. Kako će, naprimjer, Muzej suvremene umjetnosti funkcionirati bez najnovijih dijela. Možda je bolje da se neki muzeji zatvore ako nemaju što izlagati - rekao je Knezović.

Margareta Mađerić iz HDZ-a zatražila je da se na sjednici Odbora raspravi iznosima koje prima nezavisna produkcija te da se vidi kako se proračunski novci troše.

- Po medijima se proziva naš Odbor i predsjednik Makovića da rade protiv nezavisne produkcije. Mislim da bi trebali dobiti sve podatke kako bi mogli o tome raspraviti - rekla je Mađerić.

-.-zagreb.hr-.-Zvonko Maković, nezavisni gradski zastupnikZvonko Maković je kazao kako se on slaže s tom idejom te dodao kako su napadi na njega krenuli kada je zatražio podatke o tome kako nezavisna produkcija troši proračunski novac.

Na Odboru se moglo još čuti kako je veliki pad prihoda zabilježen kod iznosa spomeničke rente. Ovaj iznos je s planiranih 37 milijuna kuna pao na 20 milijuna kuna zbog izmjene zakona. Ono što upada u oko je činjenica da je veliki dio prošlogodišnjih sredstava otišao za krpanje troškova od prethodne godine.

- U 2010. godini smo potrošili više od planiranog te su se prošle godine vraćali ti dugovi - priznao je Gordan Hanžek, savjetnik Gradskog ureda za graditeljstvo.

KLJUČNI PODACI

  • MARIN KNEZOVIĆ:
  • Neka se muzeji zatvore ako nemaju što izlagati

Autor:

14.06.2012.

11:51h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE