Trenutna pozicija: Naslovnica>Aktualnosti>Društvo
MARIN KNEZOVIĆ:
Neka se muzeji zatvore ako nemaju što izlagati
SDP-ovac Knezović upozorio je na sjednici Odbora za kulturu kako se još od 80-ih sustavno ne kupuju novi eksponati u muzejima
slika vijesti
Marin Knezović iz SDP-a
Photo Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija
Članak

Autor:
Objavljeno: 14.06.2012. 11:51h
Skupštinski Odbor za kulturu primio je na znanje izvještaj o izvršenju proračuna za prošlu godinu. Za kulturu je prošle godine ukupno izdvojeno 437 milijuna kuna, što je 98,6 posto od planiranog.

-.-MSU-.-Maković: 'MSU je mašina za gutanje novca.'
Maković: 'MSU je mašina za gutanje novca.'
Photo MSU  
Najveći dio tog iznosa, odnosno 339 milijuna kuna, otišlo je na redovnu djelatnost. Veliki dio proračunskog novca potrošeno je na Hrvatsko narodno kazalište koje Grad financira s 45 milijuna kuna. Na nezavisnu produkciju je otišlo 55 milijuna kuna.

SDP-ovac Marin Knezović istaknuo je kako se štedi na tekućem i investicijskom održavanju.

- To samo znači da ćemo kasnije imati veće troškove - zaključio je Knezović.

Kao dodatni problem je istaknuo i male iznose koji se izdvajaju za kupnju muzejskih izložaka.

- Sustavno otkupljivanje umjetničkih djela prestalo je 80-tih. Kako će, naprimjer, Muzej suvremene umjetnosti funkcionirati bez najnovijih dijela. Možda je bolje da se neki muzeji zatvore ako nemaju što izlagati - rekao je Knezović.

Margareta Mađerić iz HDZ-a zatražila je da se na sjednici Odbora raspravi iznosima koje prima nezavisna produkcija te da se vidi kako se proračunski novci troše.

- Po medijima se proziva naš Odbor i predsjednik Makovića da rade protiv nezavisne produkcije. Mislim da bi trebali dobiti sve podatke kako bi mogli o tome raspraviti - rekla je Mađerić.

-.-zagreb.hr-.-Zvonko Maković, nezavisni gradski zastupnik
Zvonko Maković, nezavisni gradski zastupnik
Photo zagreb.hr  
Zvonko Maković je kazao kako se on slaže s tom idejom te dodao kako su napadi na njega krenuli kada je zatražio podatke o tome kako nezavisna produkcija troši proračunski novac.

Na Odboru se moglo još čuti kako je veliki pad prihoda zabilježen kod iznosa spomeničke rente. Ovaj iznos je s planiranih 37 milijuna kuna pao na 20 milijuna kuna zbog izmjene zakona. Ono što upada u oko je činjenica da je veliki dio prošlogodišnjih sredstava otišao za krpanje troškova od prethodne godine.

- U 2010. godini smo potrošili više od planiranog te su se prošle godine vraćali ti dugovi - priznao je Gordan Hanžek, savjetnik Gradskog ureda za graditeljstvo.

ključne riječi odbor za kulturu, marin knezović, otkupljivanje izložaka, hnk, nezavisna produkcija, proračun
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...