Trenutna pozicija: Naslovnica>Aktualnosti>Društvo
IVA BIONDIĆ:
Još se ne shvaća vrijednost privatnih fakulteta
Mjesto na privatnom fakultetu potražit će svi oni koji jednog dana žele postati konkurentni na suvremenom tržišu rada, objasnila je Biondić
slika vijesti

Photo PrtScr Jabuka TV
Članak

Autor: Jelena Jakšić
Objavljeno: 01.09.2012. 13:24h

Studirati na privatnom fakultetu u Italiji ili Engleskoj podrazumijeva vrlo visoku razinu znanja koju student jednog od takvih fakulteta mora imati. U Hrvatskoj, sudeći prema razgovoru s građanima, studiranje na privatnom fakultetu sinonim je za lakši i brži put do diplome.

-.-Prt Scr Jabuka TV-.-
Photo Prt Scr Jabuka TV  
Osim toga, činjenica je kako si većina hrvatskih građana školovanje na jednom od takvih fakulteta, ne može priuštiti.

No, čini se kako Hrvatska polako, ali sigurno počinje pratiti europske i svjetske trendove te kako privatni fakulteti iz godine u godinu postaju dostupniji sve većem broju ljudi.

- Iako je financijski čimbenik najveći ograničavajući faktor za upis na privatni fakultet, ovaj problem rješava se različitim oblicima kreditiranja, a i činjenica je kako se daje sve veći broj stipendija koje omogućavaju studentima da svoje mjesto pronađu na jedom od privatnih fakulteta – rekla je Iva Biondić, voditeljica studija novinarstva na Veleučilištu VERN.

Znanost ili stručnost?

Osim što predaje na spomenutom Veleučilištu, Biondić također predaje i studentima Sveučilišta u Dubrovniku te ističe kako je važno razlikovati smisao državnog i smisao privatnog fakulteta.

- Ukoliko se odlučite za znanstvenu karijeru svoje mjesto potražit ćete na nekom od Sveučilišta. Privatni fakultet odabrat će oni koji žele jednog dana postati konkurenti na suvremenom tržištu rada - objašnjava Biondić i dodaje kako u Hrvatskoj još uvijek ne postoji dovoljno visoka svijest o kvaliteti koju privatni fakulteti daju svojim studentima.

A čini se kao će vrijeme i u ovom slučaju biti ključno za razumijevanje novonastalih trendova.

- Moramo biti svjesni da u Hrvatskoj privatni fakulteti nemaju tradiciju. Najstariji takav fakultet ima 20 godina tradicije što još uvijek nije dovoljno da bi percepcija o obrazovanju na privatnim fakultetima bila drugačija – zaključila je.

ključne riječi iva biondić, državni fakulteti, privatni fakulteti, trendovi, tržište rada, obrazovanje
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...