Trenutna pozicija: Naslovnica>Aktualnosti>Društvo
NAJEZDA KUKACA U ZAGREBU
Iz ventilacijskog otvora izašle ose i izbole je
Za Zagrepčane su najopasnije ose iz roda Vespula germanica. Izuzetno su dobri letači, vrlo su agresivne i iznimno otrovne
slika vijesti

Photo Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija
Članak

Autor: Kristina Križić
Objavljeno: 15.06.2012. 10:03h

U Zagrebu je primijećena veća količina pčela, osa i stršljena. Volonteri zagrebačkih pčelarskih udruga do 13. lipnja imali su 228 intervencija na koje su izašle tri pčelarke i 19 pčelara.

- U srijedu nas je, 13. lipnja, u pomoć pozvala obitelj iz Gaje Alage 6 na Vrbiku jer su im stan zaposjele ose. Iz razgovora smo naslutili da bi se moglo raditi o vrlo agresivnim i otrovnim osama i poziv smo uzeli kao prioritet. Vlasnica stana, iz kojeg je došao poziv u pomoć, prije našeg dolaska sama je pokušala začepiti ventilacijski otvor u koji su se ose zavlačile, ali ih je samo razjarila i izbole su ju tako da je hitno otišla liječniku i nismo ju zatekli u stanu. Vrata su nam otvorile preplašene kćerka i baka. Kuhinja i balkon bile su puni uznemirenih osa. Vrlo brzo smo uništili letačice i izvadili leglo težine oko jednog kilograma . Cijela intervencija je trajala petnaestak minuta – ispričao nam je Damir Rogulja, voditelj projekta Pčelarsko dežurstvo grada Zagreba.

Najezda osa, pčela i stršljena primijećena je i u drugim gradovima diljem svijeta. Zašto je to tako? Suvremena biljna proizvodnja uvodi sve novije i opakije pesticide. Tako su velike fitofarmaceutske tvrtke prije desetak godina pustile u promet zaštitna sredstva iz grupe neonikotinoida, otrovnijih od DDT-a 7000-puta koji su napravili poprilično veliki ekocid u okolišu.

Za Zagrepčane najopasnije su ose iz roda Vespula germanica, veličine oko 18 milimetara. Izuzetno su dobri letači, vrlo su agresivne i iznimno otrovne. Žive u zajednicama do šest tisuća jedinki. Grade gnijezda u zemlji vrtova, ventilacijskim otvorima, ormarima na balkonima, lamperiji, kutijama za rolete, potkrovljima, kopaju rupe u zidovima, a ima ih po cijelom gradu.

Teško ih je zamijetiti jer vrlo brzo cirkuliraju iz otvora često veličine svega nekoliko milimetara i nitko ne bi posumnjao da se iza tako malenog otvora krije tako velika i moćna zajednica osa.

Volonteri zagrebačkih pčelarskih udruga upozoravaju vas da ne dirate navedene kukce, već da pozovete Pčelarsko dežurstvo na 112 ili 192 kako biste izbjegli neugodnosti s opasnim kukcima.


ključne riječi pčelarsko dežurstvo grada zagreba, damir rogulja, osa, pčela, stršljen, vrbik, pesticidi
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...