DRUŠTVO

Iz ventilacijskog

otvora izašle ose i izbole je

NAJEZDA KUKACA U ZAGREBU

Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija

Za Zagrepčane su najopasnije ose iz roda Vespula germanica. Izuzetno su dobri letači, vrlo su agresivne i iznimno otrovne

Autor: Kristina Križić

Objavljeno: 15.06.2012. 10:03h

U Zagrebu je primijećena veća količina pčela, osa i stršljena. Volonteri zagrebačkih pčelarskih udruga do 13. lipnja imali su 228 intervencija na koje su izašle tri pčelarke i 19 pčelara.

- U srijedu nas je, 13. lipnja, u pomoć pozvala obitelj iz Gaje Alage 6 na Vrbiku jer su im stan zaposjele ose. Iz razgovora smo naslutili da bi se moglo raditi o vrlo agresivnim i otrovnim osama i poziv smo uzeli kao prioritet. Vlasnica stana, iz kojeg je došao poziv u pomoć, prije našeg dolaska sama je pokušala začepiti ventilacijski otvor u koji su se ose zavlačile, ali ih je samo razjarila i izbole su ju tako da je hitno otišla liječniku i nismo ju zatekli u stanu. Vrata su nam otvorile preplašene kćerka i baka. Kuhinja i balkon bile su puni uznemirenih osa. Vrlo brzo smo uništili letačice i izvadili leglo težine oko jednog kilograma . Cijela intervencija je trajala petnaestak minuta – ispričao nam je Damir Rogulja, voditelj projekta Pčelarsko dežurstvo grada Zagreba.

Najezda osa, pčela i stršljena primijećena je i u drugim gradovima diljem svijeta. Zašto je to tako? Suvremena biljna proizvodnja uvodi sve novije i opakije pesticide. Tako su velike fitofarmaceutske tvrtke prije desetak godina pustile u promet zaštitna sredstva iz grupe neonikotinoida, otrovnijih od DDT-a 7000-puta koji su napravili poprilično veliki ekocid u okolišu.

Za Zagrepčane najopasnije su ose iz roda Vespula germanica, veličine oko 18 milimetara. Izuzetno su dobri letači, vrlo su agresivne i iznimno otrovne. Žive u zajednicama do šest tisuća jedinki. Grade gnijezda u zemlji vrtova, ventilacijskim otvorima, ormarima na balkonima, lamperiji, kutijama za rolete, potkrovljima, kopaju rupe u zidovima, a ima ih po cijelom gradu.

Teško ih je zamijetiti jer vrlo brzo cirkuliraju iz otvora često veličine svega nekoliko milimetara i nitko ne bi posumnjao da se iza tako malenog otvora krije tako velika i moćna zajednica osa.

Volonteri zagrebačkih pčelarskih udruga upozoravaju vas da ne dirate navedene kukce, već da pozovete Pčelarsko dežurstvo na 112 ili 192 kako biste izbjegli neugodnosti s opasnim kukcima.


KLJUČNI PODACI

  • NAJEZDA KUKACA U ZAGREBU
  • Iz ventilacijskog otvora izašle ose i izbole je

Autor:

Kristina Križić

15.06.2012.

10:03h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE