DRUŠTVO

Invalidima nedostupno

pola zdravstvenih objekata

LOŠE STANJE

Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija

Najveći problem objekti koji su u vlasništvu Države budući da se na tim objektima malo čini kako bi ih se prilagodilo invalidima za kretanje

Na skupštinskom odboru za komunalno gospodarstvo raspravljalo se o pristupačnosti i mobilnosti invalida u Zagrebu. Na ovu temu održati će se tematska sjednica Gradske skupštine koja će biti u sklopu europskog tjedna mobilnosti koji počinje u ponedjeljak. Na sjednici će osobe s invaliditetom imati priliku predstavničkom tijelu iznijeti probleme te navesti što čini izvršna vlast kako bi riješila probleme.

Kako je rekla Marinka Bakula Anđelić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu skrb i invalide, snimili su sve objekte u Zagrebu, bez obzira tko je vlasnik kako bi napravili pregled stanja. Najpristupačniji su upravno poslovni objekti (sportske dvorane i stadioni, bazeni, sportsko-rekreacijski centri) od kojih je čak  84,62 posto ima prilagođen pristup za invalide. Od ustanove socijalne skrbi (fakulteti, osnovne i srednje škole, dječji vrtići) pristupačno je 60 posto, 48,83 posto objekata kulture dok su najmanje prilagođeni ugostiteljski objekti od kojih samo 40,94 su prilagođeni tako da se njima mogu kretati osobe s invaliditetom. Zabrinjavajući je podatak da je samo 50,62 zdravstvenih objekata je prilagođeno takvim osobama.

-.-Zvonimira Ivanišević/Zagrebancija-.-Marinka Bakula Anđelić- Problema nema s novoizgrađenim objektima koji se grade tako da su pristupačni no postoji problem s nekim starim objektima koji se nikada neće moći prilagoditi na način da budu pristupačni svim građanima - kazala je Bakula Anđelić.

Ona je istaknula kako su najveći problem objekti koji su u vlasništvu Države budući da se na tim objektima malo čini kako bi ih se prilagodilo invalidima za kretanje. Zato je izvršna vlast zatražila od Skupštine da zahtjeva od Vlade da odradio svoj dio posla. No zastupnici su odbili ovaj zahtjev ustvrdivši da je to u nadležnosti izvršne vlasti. Članovi odbora usvojili su zaključak u kojem traže da ih gradonačelnik informira koliko se još javnih površina, prometnica i objekata mora prilagoditi invalidima. Također zatražili su da im se navede kolika je procijenjena vrijednost radova za njihovu prilagodbu. Zastupnici su još zatražili da se u proračun za sljedeću godinu ugradi i izgradnja trećine tih objekata kako bi se mogla ispuniti obveze koje je Grad Zagreb preuzeo usvajanjem strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom

KLJUČNI PODACI

  • LOŠE STANJE
  • Invalidima nedostupno pola zdravstvenih objekata

13.09.2012.

15:52h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE