DRUŠTVO

HVIDR-a pozvala najmađe

na bavljenje sportom

POSTANITE REKREATIVCI

PrtScr Jabuka TV

Ronilačko ekološki klub 'HVIDR-a Zagreb' na Jarunu je organizirao poticajnu akciju "Postanite rekreativci", potičući mlade na sport

Autor: Ivana Šimac

Objavljeno: 28.04.2012. 14:32h

Ronilačko ekološki klub 'HVIDR-a Zagreb' na Jarunu je organizirao poticajnu akciju "Postanite rekreativci". Cilj akcije je potaknuti sve dobne skupine na bavljenje rekreativnim sportom s naglaskom na najmlađe generacije koje su odrasle uz kompjutorske igrice i televiziju.

- Želimo potaknuti, prije svega, kod mlađih dobnih skupina bavljenje sportom jer mislimo da je sport zdravo okruženje za djecu i rekreacija je neophodna za njihov razvoj, tijela i duha. Danas smo svjedoci da djeca dođu iz škole, sjedaju za kompjutere, playstatione, idu na facebook, ne znaju se više popeti na drvo ili pikulati. Zato ovim putem pozivamo djecu van, izađite, plivajte, ronite, trčite, bavite se sportom - rekao je Georg Tadić, predsjednik ronilačko-ekološkog kluba "HVIDR-a Zagreb".

-.-PrtScr Jabuka TV-.-U sklopu same akcije, organiziran je stolnoteniski turnir, na kojemu je najbolji mogao osvojiti ronilačku opremu i potpis trenutnoga svjetskog prvaka u ronjenju na dah, Gorana Čolaka. Iako se sjećamo drugačijih vremena kada su klinci jedva čekali praznike da ostave torbe i izađu van, danas je drugačija situacija, naime najnoviji podaci govore da se sportom rekreativno bavi tek 15% Hrvata.

- Ja se sjećam vremena kada smo svo svoje slobodno vrijeme provodili na košarkaškom igralištu. Danas kada prođem pokraj toga igrališta, ono je prazno, što je žalosno - osvrnuo se na ove poražavajuće činjenice o sportskom duhu u Hrvata, Goran Čolak, svjetski prvak u ronjenju na dah.

Zemlja poput Hrvatske, koja broji nešto manje od četiri i pol milijuna ljudi, do sada je u svijetu prepoznata po kockicama i zastavi koju su proslavila velika sportska imena. Davor Šuker, Janica Kostelić, Blanka Vlašić, Goran Ivanišević...mogli bismo tako nabrajati satima. Ipak, gdje je ta toliko zaslužena pažnja države koju isti promoviraju kada se trebaju poboljšati uvjeti za bavljenje sportom u svim lokalnim sredinama. Da li Hrvatska premalo ulaže u sport?

- To definitivno! Od pojedinačnih sportova do timskim sportova, zainteresiranost mlađe populacije za sportove postoji, ali često se radi o nedovoljno dobrim uvjetima u kojima bi se treniralo. Ne ulaže se onoliko koliko bi trebalo - istaknuo je Marko Lovrenčić, kapetan hrvatske hokejaške reprezentacije.

HVIDR-a Zagreb najvila je daljnje djelovanje i slične akcije. Ponajprije će djeci vrtićke dobi pokazati floru i faunu Jaruna, a zati se bacaju na konkretnije projekte poput onoga koji je tek zaživio, a trebao bi omogućiti invalidima Domovinskoga rata da dobiju svoj kamp na Jadranskom moru gdje će moći i znati roniti, jer svatko zaslužuje jednake prilike.

KLJUČNI PODACI

  • POSTANITE REKREATIVCI
  • HVIDR-a pozvala najmađe na bavljenje sportom

Autor:

Ivana Šimac

28.04.2012.

14:32h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE