Trenutna pozicija: Naslovnica>Aktualnosti>Društvo
DESETI FESTIVAL ZNANOSTI
Hrvatski znanstvenici prilike traže u inozemstvu
Hrvatska ne pruža dovoljno mogućnosti za profesionalno formiranje, odnosno za rad. To je nešto što se treba promijeniti, kazao je Bernardić
slika vijesti

Photo PrtScr Jabuka TV
Članak

Autor: Ivana Šimac
Objavljeno: 24.04.2012. 14:50h
Festival znanosti koji ove godine obilježava svoj deseti rođendan, održat će se pod osnovnom temom "10", u kontekstu njegove desete obljetnice. Tako će u zagrebačkome Tehničkom muzeju tijekom trajanja Festivala biti otvorena izložba u povodu festivalske obljetnice, kao i izložbe "10 tehnika na papiru", "Okusi znanosti", "Znanost u filateliji" i "Geologija zagrebačkih ulica".

- Zainteresiranost za ovaj festival je obostrana, dakle javnost je zainteresirana da pita, a ovdje je to vrlo lako i pristupačno. Ovdje je znanost prikazana na jedan radostan način. Teme su uvijek otvorene. Prije svega ovdje se izlažu tehničke i prirodne znanosti, ali imamo i humanističke i društvene znanosti - istaknuo je v.d. ravnatelja Tehničkog muzeja, Davor Fulanović.

-.-PrtScr Jabuka TV-.-
Photo PrtScr Jabuka TV  
Bit će održano i više radionica u znaku "desetke" - 10 rodova oblaka, 10 veličanstvenih hrvatskih šuma, 10 zanimljivih i zabavnih pokusa te 10 kemijskih spojeva koji su promijenili medicinu. Uz prisutnost poznatih znanstvenika, održat će se više predavanja. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Željko Jovanović je naglasio kako je ovakav Festival poticaj mladima da ih se još više zainteresira za znanost.

- Festival znanosti velik je doprinos u unaprijeđenju znanosti u Hrvatskoj. Ako Hrvatska želi biti u društvu znanja onda je jako bitno da mlade ljude zainteresiramo za znanost. Ovako se i povezuje lokalna i sveučilišna zajednica koja potiče mlade da se bave znanošću, posebmno deficitarnim područjima znanosti i tako popularizira znanost u javnosti - izjavio je ministar Jovanović.

Veliki problem s kojim se ne samo Zagreb, već čitava Hrvatska suočava je takozvani "odljev mozgova". Mladi intelektualci sve se više odlučuju svoja stečena znanja iskoristiti na svjetskoim tržištu, gdje je još uvijek, čini se, ono više cijenjeno.

- Prije svega Hrvatska ne pruža dovoljno mogućnosti za profesionalno formiranje, odnosno za rad. To je nešto što se treba promijeniti u suradnji svih institucija zaduženih za to područje, od politike do znanosti - dodao je predsjednik Gradske skupštine Zagreba, Davor Bernardić.

Važno je spomenuti na kraju kako su kao i prethodnih godina svi sadržaji besplatni i otvoreni za posjetitelje svih dobnih skupina. Najmlađe dobne skupine su pokazale kako se Hrvatska ne mora bojati za svoju znanost.

ključne riječi željko jovanović, davor bernardić, jelena pavičić vukičević, festival znanosti, aleksa bjeliš, tehnički muzej
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...