Trenutna pozicija: Naslovnica>Aktualnosti>Društvo
POSJET AGRONOMIJI
Holjevac oduševio uzgoj kultura za dijabetičare
Potpredsjednicu Skupštine najviše su oduševile stevija i rabarbara, kulture koje, osim što su dobrog okusa, čiste organizam od bakterija
slika vijesti

Photo PrtScr Jabuka TV
Članak

Autor:

Petra Antonijević

Objavljeno: 11.05.2012. 14:32h
Zavod za povrćarstvo Agronomskog fakulteta ugostio je potpredsjednicu Gradske skupštine, Tatjanu Holjevac, kojoj su predstavili postignuća samog Zavoda, primjerice uzgoj posebnih kultura među kojima je i ona namijenjena dijabetičarima.

- Cijeli moj program bazira se na kulturama za dijabetičare, počevši od čičoke, stevije, batata i divljeg krastavca. To su kulture koje zbog niskog glikemijskog indeksa prvenstveno mogu koristiti dijabetičari, ali i svi mi koji volimo zdravu i finu hranu te volimo držati do dobre linije – u šali je rekao Bruno Novak, profesor na Zavodu za povrćarstvo Agronomskog fakulteta.

-.-PrtScr Jabuka TV-.-
Photo PrtScr Jabuka TV  
Tata od batata, kako ga odmilja zovu studenti, posvetio se uzgoju, kako kaže, zdrave hrane, a ne one koju nažalost viđamo po tržnicama i supermarketima. Tako na pokušalištima, laički rečeno vrtovima i plastenicima, studenti izvode vježbe i stručnu praksu te provode eksperimente za izradu diplomskih radova.

Na otvorenom i u zaštićenim prostorima održavaju sortimente povrća, začinskog, aromatičnog i ljekovitog bilja te uzgajaju povrće na tlu i bez tla. Potpredsjednica skupštine nije krila iznenađenje vidjevši kakve sve kulture krije Agronomski fakultet.

- Ovo je predivno. Ponosna sam što Grad Zagreb pruža potporu ovakvim projektima i nadam se da će i građani prepoznati vrijednost ovih kultura. Mislim da je važno da oni koji posjeduju neki komad zemlje shvate da i oni mogu uzgajati nove kulture i na kraju krajeva pružiti nekome i radno mjesto – dodala je Tatjana Holjevac.

Nju su najviše oduševile rabarbara, biljka okusa jabuke koja se koristi za kompote ili kolače, i stevija koja služi kao prirodni zaslađivač.

Zanima li vas primjerice kakvog su okusa jam, stevija ili batat, biljke koje nemate prilike okusiti na svakom koraku, posjetite Zavod za povrćarstvo Agronomskog fakulteta na kojemu možete kupiti sve kulture koje su ekološki uzgajane bez ikakavih suvišnih kemijskih dodataka.

ključne riječi agronomski fakultet, zavod za povrćarstvo, tatjana holjevac, gradska skupština, bruno novak, rabarbara, stevija
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...