DRUŠTVO

Grad isplatio ZET-u

57 milijuna za tramvaje

DESETA RATA

Marina Damjan

Kredit je podignut kako bi se kupili novi tramvaji, uredile tračnice i izgradila remiza. No, novcem su još izgrađeni škola i vrtić

Autor:

Objavljeno: 25.06.2012. 14:15h

Grad je ZET-u uplatio novac koji je potreban za otplatu rate kredita podignutog za kupnju 70 niskopodnih tramvaja, obnovu tramvajskog podsustava te izgradnju vrtića i škole u Novom Jelkovcu. Riječ je o iznosu od 56.781.183,38 kuna koji trebaju biti uplaćeni bankama do kraja mjeseca.

-.-Tina Črnko-.-Gradonačelnik bandić koji je bio jedini član Skupštine Holdinga potpisao je odobrenje za zaduženje ZET-u na čijem je čelu tada bio Ivan TolićKredit je podignut od Hrvatske banke za obnovu i razvoj, kod Zagrebačke banke i Kommunalkredit Austria. Od HBOR-a je posuđeno 118.362.549,62 eura za kupnju 70 niskopodnih tramvaja.  Riječ je o desetogodišnjem kreditu koji je podignut 2007. godine, a rate se isplaćuju polugodišnje. Uplatom ove rate bit će isplaćena točno polovica ukupnog kredita.

Kredit će 'nadživjeti' i narednu vlast

Od ZABA-e i Kommunalkredit Austria je posuđeno 48 milijuna eura koji su prvotno trebali biti namijenjeni za realizaciju II. faze obnove tramvajskog podsustava.

No vodstvo Holdinga, uz blagoslov gradonačelnika Milana Bandića, odlučilo je prenamijeniti dio sredstava za izgradnju vrtića i škole. Tako je za izgradnju ovih objekata u Novom Jelkovcu potrošen veći dio sredstava, odnosno 26.839.702,28 eura. Ovaj kredit bi trebao biti isplaćen 2019. godine. Drugi dio kredita, odnosno 21.160.297,72  eura, koji je utrošen za obnovu tramvajskog podsustava, bit će isplaćen godinu dana ranije.

Ono što je bitno je da će, bez obzira tko bude formirao iduću gradsku vlast, morati računati na otplatu ovih kredita.

Naime, tko god bude zasjeo u gradonačelničku fotelju nakon izbora u svibnju 2013. godine, ili imao većinu u Gradskoj skupštini, mora računati da će oko sto milijuna kuna godišnje morati odvojiti za isplatu ovog kredita.

Rate će isplaćivati tijekom cijelog mandata, a čak će i oni koji osvoje vlast na izborima koji dolaze nakon tih imati još nekoliko rata za otplatu. Zlobnici bi mogli reći da bi to mogla biti svojevrsna uspomena onima koji će tada upravljati gradom na vremena obilja kada se grad olako zaduživao.

KLJUČNI PODACI

  • DESETA RATA
  • Grad isplatio ZET-u 57 milijuna za tramvaje

Autor:

25.06.2012.

14:15h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE