DRUŠTVO

Grad će prostor HDLU

subvencionirati s 450.000 kn

POSEBNO VAŽNA INSTITUCIJA

Boris Kovacev / CROPIX

HDLU je u sudskom sporu oko povrata prostora kojeg koriste, a riječ je o umjetničkom paviljonu, poznatijem kao džamija

Autor:

Objavljeno: 08.05.2012. 15:46h

Nakon donošenja odluke da se povećaju cijene najamnine gradskih prostora koje koriste udruge, gradonačelnik Milan Bandić odlučio je da se određenim udrugama izađe u susret te subvencionira dio iznosa. Tako će se Hrvatskom društvu likovnih umjetnika, koje koristi prostor Umjetničkog paviljona na Trgu žrtava fašizma, popularnoj džamiji, subvencionirati 13 kuna po kvadratu.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Cijene povećali za 300 posto

- Donijeli smo odluku da se subvencioniraju iznosi za prostore koji koriste kulturne udruge od posebnog značaja za grad i državu te udruge koje jačaju civilno društvo - rekao je Bandić te dodao kako će kriterije o tome koje udruge ostvaruju to pravo donijeti nadležni gradski uredi.

Novac za subvencije također bi trebali osigurati ti gradski uredi. Na pitanje novinara iz kojih će se sredstava novac osigurati, s obzirom da je riječ ovdje riječ o milijunskim iznosima, Bandić je kazao kako on ima mogućnost preraspodjele proračuna do deset posto.

Tomislav Buntak, dopredsjednik HDLU, zahvalio se gradonačelniku i kazao da njihova udruga ne bi mogla plaćati povećanu cijenu te bi im zbog toga prijetilo gašenje. Dodao je kako sudskim putem pokušavaju vratit taj prostor u vlasništvo udruge.

Prema odluci koju je donio gradonačelnik, iz proračuna će za subvenciju HDLU-u izdvojiti oko 450.000 kuna. Također treba dodati da je gradonačelnik kazao kako će se isto pravilo primijeniti i na Histrione te Malu scenu koji također imaju prostore od nekoliko tisuća kvadrata.

Inače, oko 60.000 kvadrata gradskih prostora koriste razne udruge te se do sada od njihovog najma godišnje uprihodilo 240.000 kuna. Gradonačelnik je povećanjem cijena za najam gradskih prostora htio povećati i iznos koji se naplati i to za otprilike 300 posto. Tako je cijena za prostor u prvoj zoni povećana sa sedam na 20 kuna, u drugoj s pet na 15 kuna, a u trećoj s četiri na 10 kuna.

KLJUČNI PODACI

  • POSEBNO VAŽNA INSTITUCIJA
  • Grad će prostor HDLU subvencionirati s 450.000 kn

Autor:

08.05.2012.

15:46h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE