Trenutna pozicija: Naslovnica>Aktualnosti>Društvo
IZNENAĐUJUĆI PODATAK
Gotovo 30.000 srednjoškolaca daruje krv
Na svečanosti povodom prvog darivanja krvi učenika zagrebačkih srednjih škola, predstavnici Crvenog križa pozvali su na darivanje krvi
slika vijesti

Photo Hrvatski crveni križ
Članak

Autor: Sarah Srdar
Objavljeno: 08.05.2012. 16:54h
Jedan od najplemenitijih načina na koji možete pomoći bolesnima i unesrećenima jest darivanje krvi. Zagrebački srednjoškolci iz godine u godinu se u sve većem broju priključuju toj humanoj akciji te na taj način ulaze u veliku obitelj darivatelja krvi.

-.-Sarah Srdar-.-
Photo Sarah Srdar  
- Podatak koji govori kako čak 30.000 srednjoškolaca daruje krv je svima na ponos. U nadolazećim ću godinama nastojati priključiti se grupi aktivnih darivatelja krvi – rekao je Davor Bernardić, predsjednik Gradske skupštine

Milanka Opačić odazvala se pozivu Crvenog križa, a i sama redovito daruje krv. Istaknula je kako se u medijima stvara loša slika o mladima. Predstavlja ih se kao nasilnike i alkoholičare, no ne spominje se one koji djeluju plemenito i daruju krv.

- Vi ste najbolji primjer koliko su mladi solidarni i upravo zbog toga smo nazivu našeg ministarstva odlučili dodati i mlade – objasnila je Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih.

Prva akcija darivanja krvi u RH organizirana je 1953. godine

Utemeljitelj dobrovoljnog darivanja krvi u Republici Hrvatskoj je Crveni križ. Prva akcija organizirana je u Sisku 25. listopada 1953. godine, a otada se akcije provode diljem Lijepe naše po načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti.

- Ponosan sam na dugu povijest i tradiciju Crvenog križa. Akcije darivanja krvi krenule su kad su još vaši djedovi i bake bili mladi – dodao je pater Ivan Radeljak, potpredsjednik Crvenog križa Zagreb.

Predstavnici Crvenog križa pozvali su sve one koji još nisu darivali krv da to učine jer na taj način pomažu bolesnima i unesrećenima na plemeniti i humani način.


ključne riječi davo bernardić, milanka opačić, pater ivan radeljak, crveni križ, zagrebački srednjoškolci, darivanje krvi
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...