DRUŠTVO

Gotovo 30.000

srednjoškolaca daruje krv

IZNENAĐUJUĆI PODATAK

Hrvatski crveni križ

Na svečanosti povodom prvog darivanja krvi učenika zagrebačkih srednjih škola, predstavnici Crvenog križa pozvali su na darivanje krvi

Autor: Sarah Srdar

Objavljeno: 08.05.2012. 16:54h

Jedan od najplemenitijih načina na koji možete pomoći bolesnima i unesrećenima jest darivanje krvi. Zagrebački srednjoškolci iz godine u godinu se u sve većem broju priključuju toj humanoj akciji te na taj način ulaze u veliku obitelj darivatelja krvi.

-.-Sarah Srdar-.-- Podatak koji govori kako čak 30.000 srednjoškolaca daruje krv je svima na ponos. U nadolazećim ću godinama nastojati priključiti se grupi aktivnih darivatelja krvi – rekao je Davor Bernardić, predsjednik Gradske skupštine

Milanka Opačić odazvala se pozivu Crvenog križa, a i sama redovito daruje krv. Istaknula je kako se u medijima stvara loša slika o mladima. Predstavlja ih se kao nasilnike i alkoholičare, no ne spominje se one koji djeluju plemenito i daruju krv.

- Vi ste najbolji primjer koliko su mladi solidarni i upravo zbog toga smo nazivu našeg ministarstva odlučili dodati i mlade – objasnila je Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih.

Prva akcija darivanja krvi u RH organizirana je 1953. godine

Utemeljitelj dobrovoljnog darivanja krvi u Republici Hrvatskoj je Crveni križ. Prva akcija organizirana je u Sisku 25. listopada 1953. godine, a otada se akcije provode diljem Lijepe naše po načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti.

- Ponosan sam na dugu povijest i tradiciju Crvenog križa. Akcije darivanja krvi krenule su kad su još vaši djedovi i bake bili mladi – dodao je pater Ivan Radeljak, potpredsjednik Crvenog križa Zagreb.

Predstavnici Crvenog križa pozvali su sve one koji još nisu darivali krv da to učine jer na taj način pomažu bolesnima i unesrećenima na plemeniti i humani način.


KLJUČNI PODACI

  • IZNENAĐUJUĆI PODATAK
  • Gotovo 30.000 srednjoškolaca daruje krv

Autor:

Sarah Srdar

08.05.2012.

16:54h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE