Trenutna pozicija: Naslovnica>Aktualnosti>Društvo
ČETIRI APARTMANA
FOTO Otvoreni apartmani za vitalne umirovljenike
Apartmani su namijenjeni osobama starijima od 65 godina koje žele živjeti samostalno, ali i imati nekoga tko bi im priskočio u pomoć
slika vijesti

Photo Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija
Članak

Autor:
Objavljeno: 08.05.2012. 16:48h

Otvorenje stambenih jedinica za osobe starije od 65 godine koje mogu i žele živjeti samostalno, a istodobno bi htjele biti okružene vršnjacima te imati nekog tko bi im priskočio u pomoć kad je to potrebno, izazvalo je velik interes Zagrepčana treće životne dobi. Stambene jedinice su zajednički projekt Zaklade ''Zajednički put'' i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom kojim se starijim osobama želi omogućiti kvalitetniji život, a svoje prve stanovnike dobit će tokom mjeseca.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-
Photo Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija  
- U ta četiri apartmana će živjeti četvero ili osmero, više od dvoje ne može. Cijena apartmana je 2700 kuna, to je cijena režija, skrbi i brige. Sve što im je potrebno oni će dobiti preko zaklade - kazala je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu Višnja Fortuna.

Kad se požele družiti s vršnjacima, stanovnici stambenih jedinica moći će sudjelovati u radionicama koje će se održavati u prostorijama Zaklade u istoj zgradi.

- Ideja vodilja nam je bilo aktivno starenje, da ljudi žive onako kako su naučili, da su im susjedi njihovi vršnjaci i da nisu institucionalizirani. Imamo psihologa i socijalnog radnika, organiziramo apsolutno sve do dostave hrane, čišćenja, organiziranja odlaska kod liječnika, do imovinsko pravnih stvari, imamo angažirane odvjetničke urede i pravne službe, a tu je i grad Zagreb sa svojim uredima koji stoje kao suport zakladi - kazala je Ines Vrban, upraviteljica Zaklade.

Četirima stambenim jedinicama u zagrebačkim Hrgovićima zadovoljan je bio i gradonačelnik Milan Bandić.

- Sanjali smo ovo šest godina, nakon šest godina je dijete prohodalo. Prvi smo u Hrvatskoj, ovo je pionirski posao, ali kad je solidarnost na djelu, obzirnost i odgovornost, onda je Zagreb često bio prvi. To demonstriramo i danas. Pozivamo i druge da ljudima omoguće što kvalitetniji život i u trećoj životnoj dobi. Ja mislim da je ovo dobar put i način, Zajednički put je najbolji put - rekao je Bandić.

Gradonačelnik je kazao kako je ovo tek početak ovog projekta te najavio otvaranje novih stambenih jedinica u budućnosti.

>>>FOTOGALERIJU POGLEDAJTE OVDJE<<<

ključne riječi stambene jedinice, zaklada zajednički put, milan bandić, višnja fortuna, gradski ured za socijalnu zaštitu
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...