DRUŠTVO

FOTO: Na Trgu obilježili

i slobodu i pad Zagreba

SUKOB MIŠLJENJA

Damjan Tadic / CROPIX

Antifašisti su se prisjetili kako je Zagreb 1945. oslobođen od fašista, dok su članovi HČSP isti datum okarakterizirali kao tragičan dan

Autor: Petra Antonijević

Objavljeno: 08.05.2012. 14:35h

U sklopu inicijative Ujedinjeni protiv fašizma, na Trgu bana Jelačića organizirana je revitalizacija javne proslave Dana oslobođenja Zagreba. Osmi svibnja, svojedobno dan kada je Zagreb oslobođen od fašista, proglašen je Danom grada Zagreba i slavio se punih 45 godina održavanjem brojnih manifestacija. Nakon 1991. godine situacija se promijenila.

-.-Press-.-- Danas smo htjeli obilježiti dan oslobođenja našeg grada, dan oslobođenja Zagreba. Mislimo da na neki način, s obzirom da se nakon 1990. godine ovaj dan nekako izgubio, trebamo ovom akcijom podsjetiti na dan oslobađanja grada, dan koji se ujedno i slavio kao Dan grada Zagreba. Organizirali smo i tribinu na temu "Antifašizam danas" u knjižnici Bogdana Ogrizovića na kojoj će sudjelovati antifašistički borci - rekao nam je Eugen Jakovčić iz inicijative Ujedinjeni protiv fašizma.

FOTOGALERIJU ANTIFAŠISTA KOJI SU OBILJEŽILI DAN OSLOBAĐANJA ZAGREBA POGLEDAJTE OVDJE

Na današnji dan prije 67 godina pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije ušli su u Zagreb, koji su prethodno u bijegu napustili čelnici Nezavisne Države Hrvatske, te se taj dan smatrao danom oslobođenja Zagreba. Ipak, ima i onih koji na današnji dan gledaju kao na dan okupacije glavnog grada.

-.-Damjan Tadic / CROPIX-.-- Neki bezumnici se usuđuju ovaj tragičan dan nazivati danom oslobođenja. Pitamo se, kakvog oslobođenja? Ako je oslobođenje hrvatskog Zagreba od samih Hrvata oslobođenje, onda je očito da oni koji danas slave dan oslobođenja nisu Hrvati. Za nas, prave Hrvate, 8. svibnja 1945. će uvijek biti dan pada Zagreba, najtragičniji dan u povijesti Hrvatske koji se više nikada ne smije ponoviti -  rekao je Frano Čirko, predsjednik Mladeži HČSP-a, nadovezujući se na stajalište aktivista Jakovčića.

Predsjedik HČSP-a Josip Miljak u međuvremenu je priveden nakon prepirke i s aktivistima inicijative i s policiijom. Nakon što je odbio pokazati osobnu iskaznicu udaljen je s trga bana Jelačića gdje je s ostalim članovima HČSP-a obilježavao dan okupacije Grada Zagreba od, kako tvrde, velikosrpske zločinačke horde.

I dok su neki čitali čitali poeziju Vesne Parun obilježavajući današnji dan kao dan sjećanja na završetak borbi u kojima je u četiri godine poginulo više od 15.000 Zagrepčana, neki su današnji dan iskoristili za ponovno istupanje u javnost govoreći kako je 8. svibnja dan pada grada Zagreba.

FOTOGALERIJU ČLANOVA HČSP KOJI SU OBILJEŽILI PAD ZAGREBA POGLEDAJTE OVDJE

KLJUČNI PODACI

  • SUKOB MIŠLJENJA
  • FOTO: Na Trgu obilježili i slobodu i pad Zagreba

Autor:

Petra Antonijević

08.05.2012.

14:35h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE