Trenutna pozicija: Naslovnica>Aktualnosti>Društvo
U GORNJOJ STUBICI
FOTO: Aeromitingom obilježeni susreti za Rudija
Ja sam Hrvat i neću i ne mogu pucati na svoj narod, rekao je heroj Domovinskog rata Rudolf Perešin na aerodromu u Klagenfurtu 1991. godine
slika vijesti

Photo Sarah Srdar
Članak

Autor: Sarah Srdar
Objavljeno: 07.05.2012. 11:01h

U Gornjoj Stubici održani su XV. Susreti za Rudija. Rudolf Perešin heroj je Domovinskog rata i tog pitomog mjesta u srcu Zagorja. Jedan od pokrovitelja Susreta bila je i Gradska skupština Grada Zagreba.

-.-Sarah Srdar-.-
Photo Sarah Srdar  
- Ovo događanje je značajno za sve nas. U Domovinskom ratu mnogi su izgubili svoje najmilije, članove obitelji i prijatelje. Iznimno sam ponosan što ime Rudolfa Perešina nosi Zrakoplovno-tehnička škola u Velikoj Gorici  – rekao je Davor Bernardić, predsjednik Gradske skupštine, koji je u Gornju Stubicu došao položiti vijenac i otvoriti događanje.

Susreti za Rudija održavaju se već petnaestu godinu zaredom. Posjećenost je uvijek velika jer u Zagorje pristižu mnogi kako bi odali počast heroju ratnog zrakoplovstva koji je zarobljen 1995. godine za vrijeme akcije Bljesak. Posmrtni ostaci predani su njegovoj obitelji tek tri godine kasnije.

- Rudolf Rudi Perešin nam svima treba biti uzor. Bio je divan čovjek, uvijek spreman pomoći, a zbog toga su ga suradnici iznimno cijenili. Za Hrvatsku je učinio mnogo i to ne smije pasti u zaborav – istaknuo je Zlatko Gareljić, izaslanik predsjednika Ive Josipovića.

Perešinova rečenica simbol je prkosa i ponosa hrvatskog naroda

Rudi Perešin nije htio letjeti za JNA. Zbog zabrane letenja koja je vrijedila za sve Hrvate, 1991. godine preletio je Hrvatsku te se spustio na aerodrom u Klagenfurtu. Tad je izrekao rečenicu po kojoj ga svi pamte i koja je postala građanima Hrvatske simbol prkosa i ponosa - Ja sam Hrvat i neću i ne mogu pucati na svoj narod.

- Rečenicom po kojoj je poznat, Rudi je sve rekao. Dokazao je iznimnu hrabrost i ljubav prema domovini – dodala je Sonja Borovčak, županica Krapinsko-zagorske županije.

Susreti za Rudija obilježeni su aeromitingom. Mnogi su zrakoplovi preletili Gornju Stubicu, a padobranci se spustili upravo u park koji nosi ime Rudija Perešina i u kojem se manifestacija održavala.

- Ja sam također aktivno sudjelovao u Domovinskom ratu kao dragovoljac i znam koliko je jaka ljubav prema domovini. Iako naviru i oni manje ugodni događaji, čast mi je biti ovdje – zaključio je Rajko Ostojić, ministar zdravlja.

>>> FOTOGRAFIJE S OBILJEŽAVANJA XV. SUSRETA ZA RUDIJA POGLEDAJTE OVDJE <<<

ključne riječi rudolf perešin, susreti za rudija, gornja stubica, davor bernardić, sonja borovčak, rajko ostojić, zlatko gareljić
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...