DRUŠTVO

FOTO: Aeromitingom

obilježeni susreti za Rudija

U GORNJOJ STUBICI

Sarah Srdar

Ja sam Hrvat i neću i ne mogu pucati na svoj narod, rekao je heroj Domovinskog rata Rudolf Perešin na aerodromu u Klagenfurtu 1991. godine

Autor: Sarah Srdar

Objavljeno: 07.05.2012. 11:01h

U Gornjoj Stubici održani su XV. Susreti za Rudija. Rudolf Perešin heroj je Domovinskog rata i tog pitomog mjesta u srcu Zagorja. Jedan od pokrovitelja Susreta bila je i Gradska skupština Grada Zagreba.

-.-Sarah Srdar-.-- Ovo događanje je značajno za sve nas. U Domovinskom ratu mnogi su izgubili svoje najmilije, članove obitelji i prijatelje. Iznimno sam ponosan što ime Rudolfa Perešina nosi Zrakoplovno-tehnička škola u Velikoj Gorici  – rekao je Davor Bernardić, predsjednik Gradske skupštine, koji je u Gornju Stubicu došao položiti vijenac i otvoriti događanje.

Susreti za Rudija održavaju se već petnaestu godinu zaredom. Posjećenost je uvijek velika jer u Zagorje pristižu mnogi kako bi odali počast heroju ratnog zrakoplovstva koji je zarobljen 1995. godine za vrijeme akcije Bljesak. Posmrtni ostaci predani su njegovoj obitelji tek tri godine kasnije.

- Rudolf Rudi Perešin nam svima treba biti uzor. Bio je divan čovjek, uvijek spreman pomoći, a zbog toga su ga suradnici iznimno cijenili. Za Hrvatsku je učinio mnogo i to ne smije pasti u zaborav – istaknuo je Zlatko Gareljić, izaslanik predsjednika Ive Josipovića.

Perešinova rečenica simbol je prkosa i ponosa hrvatskog naroda

Rudi Perešin nije htio letjeti za JNA. Zbog zabrane letenja koja je vrijedila za sve Hrvate, 1991. godine preletio je Hrvatsku te se spustio na aerodrom u Klagenfurtu. Tad je izrekao rečenicu po kojoj ga svi pamte i koja je postala građanima Hrvatske simbol prkosa i ponosa - Ja sam Hrvat i neću i ne mogu pucati na svoj narod.

- Rečenicom po kojoj je poznat, Rudi je sve rekao. Dokazao je iznimnu hrabrost i ljubav prema domovini – dodala je Sonja Borovčak, županica Krapinsko-zagorske županije.

Susreti za Rudija obilježeni su aeromitingom. Mnogi su zrakoplovi preletili Gornju Stubicu, a padobranci se spustili upravo u park koji nosi ime Rudija Perešina i u kojem se manifestacija održavala.

- Ja sam također aktivno sudjelovao u Domovinskom ratu kao dragovoljac i znam koliko je jaka ljubav prema domovini. Iako naviru i oni manje ugodni događaji, čast mi je biti ovdje – zaključio je Rajko Ostojić, ministar zdravlja.

>>> FOTOGRAFIJE S OBILJEŽAVANJA XV. SUSRETA ZA RUDIJA POGLEDAJTE OVDJE <<<

KLJUČNI PODACI

  • U GORNJOJ STUBICI
  • FOTO: Aeromitingom obilježeni susreti za Rudija

Autor:

Sarah Srdar

07.05.2012.

11:01h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE