DRUŠTVO

Dječja bolnica mora

otkazati 20 tisuća pregleda

NEVOLJE NA SREBRNJAKU

Petar Glebov/ PIXSELL

U prošloj godini umjesto 100 posto posla za ugovoreni budžet, mi smo napravili trideset posto više, rekao je ravnatelj bolnice

Autor:: Matea Damjanović

Objavljeno: 05.06.2010. 09:51h

Dječja bolnica Srebrnjak idućeg bi tjedna mogla otkazati pregled dvadeset tisuća djece jer je probila svoj proračunski limit, a Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i HZZO ne odgovaraju na njihove upite za povećanjem limita. Kako nam je objasnio ravnatelj bolnice Boro Nogalo, bolnica svake godine posluje s budžetom koji nije dovoljan za zdravstvenu zaštitu djece.

- U prošloj godini umjesto 100 posto posla za ugovoreni budžet, mi smo napravili trideset posto više. Prebacili smo limit najviše od svih bolnica. Bolnicama koje lošije posluju podigli su limite, a nama je limit ostao isti - govori ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak i dodaje da Ministarstvo zdravstva vodi dvoličnu politiku, jer sve funkcionira po principu s kime si dobar.

Prošle godine bolnici je pomogao Grad Zagreb s pet milijuna kuna, a snalazili su se i putem sponzora i donacija. Sada više to ne mogu, a Ministarstvo ne želi pregovarati.

- Mi ne vidimo način na koji ćemo odraditi 50 000 pacijenata. Nama je plaćeno dvadeset ambulanti, a kod nas radi trideset, jer su to realne potrebe pacijenata, koji boluju od respiratornih bolesti, pneumonije, astme i imunoloških problema. U vremenu kada bilježimo porast oboljelih od alergijskih bolesti, mi smo se prilagodili. Smanjili smo stacionar, pojačali dnevni boravak, no sada smo dovedeni pred zid - objašnjava Nogalo.

Spajanje s OB Sveti Duh nije pametno rješenje

Ukoliko se u ponedjeljak netko iz Ministarstva zdravstva ne oglasi, velik dio pacijenata mogao bi biti prisiljen potražiti skrb u drugim bolnicama.

-.-Marko Prpic/ PIXSELL-.-Nogalo ističe da bi problemi bili riješeni kada bi proračunski limit bio povećan za 20 posto, odnosno kada bi na račun bolnice mjesečno sjedalo četiristo do petsto tisuća kuna više.

Ravnatelj bolnice također ističe da spajanje s OB Sveti Duh nije pametno rješenje.

- Ja ne znam što će Dječjoj bolnici Srebrnjak pomoći asocijacija sa Svetim Duhom, koji je od naše bolnice udalje oko devet kilometara. Ne spaja nas ništa. Niti se Sveti Duh ikada bavio pedijatrijom, ne bi nam pomoglo niti da ujedinimo hitnu službu ili laboratorije. U zdravstvu se više valorizira nerad, jer nema troška, a kada imaš pacijente, onda nisi dobar.

Inače, Dječja bolnica Srebrnjak prva je bolnica u Hrvatskoj, koja je zadovoljila etičke standarde te je dobila status 'Bolnica - prijatelj djece'. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u Gradu Zagrebu 2008. godine obavljeno je 84 000 pregleda, od koji je 42 112 odrađeno upravo u bolnici na Srebrnjaku.

KLJUČNI PODACI

  • NEVOLJE NA SREBRNJAKU
  • Dječja bolnica mora otkazati 20 tisuća pregleda

Autor:

Matea Damjanović

05.06.2010.

09:51h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE