DRUŠTVO

Djeci u bolnici igra

i radionice uljepšavaju dane

UDRUGA PHILLIP

Martina Horvat

VIDEOPRIČA: Dijete ima tri želje, a to su da zagrli mamu, ozdravi i ima mogućnost igrati se jer je ipak samo dijete, kazao je Budak

Autor:: Tanja Molvarec

Objavljeno: 11.05.2012. 13:30h

Kako bi teške bolesničke dane djeci učinili što zabavnijim i podnošljivijim, grupa mladih volontera na čelu s Branimirom Budakom udružila se u Udrugu Phillip i svakodnevno s mališanima provode kreativne radionice. Vesela srijeda naziv je jedne takve radionice u Klaićevoj bolnici u kojoj se crta, izrađuje nakit i rade male glinene skulpture.

-.-PrtScr Jabuka TV-.-- To je radionica u kojoj mi s djecom radimo razne kreativne stvari koje oni onda mogu pokloniti mami ili tati ili možda medicinskom osoblju. Djeci je potrebna igra i djeca u bolnici imaju tri želje. Prva želja je da zagrli mamu, druga da ozdravi a treća da ima priliku skratiti vrijeme i baviti se nečim zabavnim i kreativnim -kazao je Branimir Budak, predsjednik Udruge Phillip.

Budak: Roditelji mene i volonterke zaustavljaju na ulici i zahvaljuju

Iako ova udruga postoji tek od 2010. godine i djeluje samo na području Zagreba, već dobivaju brojne pozive iz drugih gradova i županija. Djeca i njihovi roditelji pozitivno reagiraju na ovakav tip radionice.

- Mene i voloterke zaustavljaju često na ulici roditelji u znak zahvale što smo bili s njihovom djecom. Jer njima je važno znati tko s njima provodi vrijeme i kako. Ako uz to vide djetetov osmijeh nakon svake odrađene radionice, njihova sreća je velika - kazao je Budak.

-.-PrtScr Jabuka TV-.-Udruga Phillip je prva udruga koja aktivno sudjeluje kreativnim programom u procesu liječenja djece na kliničkoj njezi. Mjesečno rade s više od 200 djece raznih oboljenja u čak četiri bolnice. Iako su dugo tražili pomoć Grada, tek prošli mjesec su im iz Gradskog ureda za zdravstvo odobrili sredstva kojima mogu kupiti neke materijale za radionice.

- Moram priznat da smo imali poteškoća s tim, ali kada radite ono što volite nije vam teško pomučiti se malo. Zadovoljni smo kako Grad pomaže. Naravno, moglo bi biti i bolje, ali to sada ovisi o našim ciljevima i vizijama. Što su one bolje, vjerujem da će Udruga rasti i financijski jačati kako bi mogli uvijek kupiti dovoljno materijala za radionice – kazao je Budak.

U Udruzi za sada djeluju samo volonterke, a sve više ljudi se javlja kako bi ponudili svoju pomoć ili tek potporu ovom hvalevrijednom projektu. Ove godine na dan osnivanja udruge, 27. studenoga, Udruga Philip u Hrvatsku planira dovesti brojne stručnjake te obilježiti Prvi međunarodni dan bolničke djece.

Ako želite više saznati o Udruzi ili im na bilo koji naćin pomoći, posjetite njihove internetske stranice. Tamo možete naći i komentare djece u bolnicama koji su oduševljeni ovakvim načinom rada.

KLJUČNI PODACI

  • UDRUGA PHILLIP
  • Djeci u bolnici igra i radionice uljepšavaju dane

Autor:

Tanja Molvarec

11.05.2012.

13:30h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE