POLITIKA

Davor Bernardić ugostio

delegaciju iz Šangaja

POSJET ZAGREBU

Prt Scr Jabuka TV

Postoji velika mogućnost za investicije u grad Zagreb. Spremni smo da Zagreb postane most između Kine i Europe, istaknuo je Bernardić

Autor: Kristina Križić

Objavljeno: 02.04.2012. 15:14h

Grad Zagreb posjetila je delegacija Narodnog kongeresa grada Šangaja, na čelu s članicom Narodnog kongresa, Lu Fengmei. Delegaciju je ugostio Davor Bernardić, predsjednik Gradske skupštine, te je prilikom susreta istaknuo kako prijateljstvo između Zagreba i Šangaja traje još od davne 1980. godine.

-.-Prt Scr Jabuka TV-.-

- Nadam se da ćemo na tragu današnjeg razgovora krenuti ne samo u obnavljanje i zadržavanje našeg prijateljstva, nego i u konkretiziranje suradnje. Delagacija Narodnog kongresa Šangaja je došla sa srcem u Zagreb, a do kraja godine i Gradska skupština grada Zagreba će posjetiti Šangaj - rekao je Bernardić. 

Predsjednik Gradske skupštine naglasio je važnost Kine, ponajprije na području tehnologije i znanosti, a Kinu vidi kao jednog od većih trgovinskih partnera.

- Postoji velika mogućnost za investicije u grad Zagreb, o čemu smo danas razgovarali. Spremni smo da Zagreb postane most između Kine i Europske unije - komentirao je Bernardić teme današnjeg sastanka.

I članica Narodnog kongresa Šangaja komentirala je teme o kojima su razgovarali.

- Iako naš predsjednik nije mogao doći, izuzetno nam je važna buduća suradnja i očekujemo da gospodin Bernardić uskoro dođe u Šangaj. Ovdje smo sreli neke stare prijatelje koje smo vidjeli u Šangaju. Cilj nam je osnažiti gospodarske i ekonomske veze između Zagreba i Šangaja, a nadam se da se ove godine vidimo i u Šangaju - rekla je Lu Fengmei, članica Narodnog kongresa.

Kina je Hrvatskoj sedmi najvažniji partner te vodeći gospodarski partner izvan Europe, s udjelom od 4,6 posto u ukupnoj robnoj razmjeni Hrvatske sa svijetom.

Prošle je godine robna razmjena između Hrvatske i Kine iznosila gotovo 1,5 milijardi dolara, od čega je hrvatski izvoz u Kinu bio samo 49 milijuna dolara, a uvoz iz Kine veći od 1,4 milijarde dolara.

Hrvatska Kini postaje važna i zbog skorog ulaska u EU te geostrateškog položaja. Osim robne razmjene, do sada nisu zabilježena kineska ulaganja u Hrvatsku. Osnovane su samo tri kineske tvrtke iz IT područja.

Kako stara šangajska poslovica kaže, kada upoznate nekog, postanete prijatelji, a kada se sretnete opet, onda se stari prijatelji, ovim riječima zahvalili su se Šangajci predsjedniku Gradske skupštine na gostoprimstvu.

KLJUČNI PODACI

  • POSJET ZAGREBU
  • Davor Bernardić ugostio delegaciju iz Šangaja

Autor:

Kristina Križić

02.04.2012.

15:14h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE