Trenutna pozicija: Naslovnica>Aktualnosti>Politika
POSJET ZAGREBU
Davor Bernardić ugostio delegaciju iz Šangaja
Postoji velika mogućnost za investicije u grad Zagreb. Spremni smo da Zagreb postane most između Kine i Europe, istaknuo je Bernardić
slika vijesti

Photo Prt Scr Jabuka TV
Članak

Autor: Kristina Križić
Objavljeno: 02.04.2012. 15:14h

Grad Zagreb posjetila je delegacija Narodnog kongeresa grada Šangaja, na čelu s članicom Narodnog kongresa, Lu Fengmei. Delegaciju je ugostio Davor Bernardić, predsjednik Gradske skupštine, te je prilikom susreta istaknuo kako prijateljstvo između Zagreba i Šangaja traje još od davne 1980. godine.

-.-Prt Scr Jabuka TV-.-
Photo Prt Scr Jabuka TV  

- Nadam se da ćemo na tragu današnjeg razgovora krenuti ne samo u obnavljanje i zadržavanje našeg prijateljstva, nego i u konkretiziranje suradnje. Delagacija Narodnog kongresa Šangaja je došla sa srcem u Zagreb, a do kraja godine i Gradska skupština grada Zagreba će posjetiti Šangaj - rekao je Bernardić. 

Predsjednik Gradske skupštine naglasio je važnost Kine, ponajprije na području tehnologije i znanosti, a Kinu vidi kao jednog od većih trgovinskih partnera.

- Postoji velika mogućnost za investicije u grad Zagreb, o čemu smo danas razgovarali. Spremni smo da Zagreb postane most između Kine i Europske unije - komentirao je Bernardić teme današnjeg sastanka.

I članica Narodnog kongresa Šangaja komentirala je teme o kojima su razgovarali.

- Iako naš predsjednik nije mogao doći, izuzetno nam je važna buduća suradnja i očekujemo da gospodin Bernardić uskoro dođe u Šangaj. Ovdje smo sreli neke stare prijatelje koje smo vidjeli u Šangaju. Cilj nam je osnažiti gospodarske i ekonomske veze između Zagreba i Šangaja, a nadam se da se ove godine vidimo i u Šangaju - rekla je Lu Fengmei, članica Narodnog kongresa.

Kina je Hrvatskoj sedmi najvažniji partner te vodeći gospodarski partner izvan Europe, s udjelom od 4,6 posto u ukupnoj robnoj razmjeni Hrvatske sa svijetom.

Prošle je godine robna razmjena između Hrvatske i Kine iznosila gotovo 1,5 milijardi dolara, od čega je hrvatski izvoz u Kinu bio samo 49 milijuna dolara, a uvoz iz Kine veći od 1,4 milijarde dolara.

Hrvatska Kini postaje važna i zbog skorog ulaska u EU te geostrateškog položaja. Osim robne razmjene, do sada nisu zabilježena kineska ulaganja u Hrvatsku. Osnovane su samo tri kineske tvrtke iz IT područja.

Kako stara šangajska poslovica kaže, kada upoznate nekog, postanete prijatelji, a kada se sretnete opet, onda se stari prijatelji, ovim riječima zahvalili su se Šangajci predsjedniku Gradske skupštine na gostoprimstvu.

ključne riječi stalni odbor narodnog kongresa grada šangaja, kina, hrvatska, zagreb, davor bernardić, lu fengmei
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...