Trenutna pozicija: Naslovnica>Aktualnosti>Društvo
ZAKLADA ANA RUKAVINA
Davatelji matičnih stanica uglavnom su mladi
U Registru je trenutno 36 510 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a tipizirano je 27.700 uzoraka
slika vijesti

Photo Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija
Članak

Autor:
Objavljeno: 17.06.2012. 11:01h

U sklopu Studentskog dana grada Zagreba, Zaklada Ana Rukavina u suradnji sa Studentskim zborom Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizirala je akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Svoj uzorak krvi za tipizaciju, postupak utvrđivanja antigena tkivne snošljivosti, većinom su davali mladi.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-
Photo Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija  
Transplantacijom koštane srži liječe se bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži. U Registru je trenutno 36 510 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a tipizirano je 27.700 uzoraka. Iz Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica izdano je 19 transplantata, odnosno spašeno je 19 života. Oni koji se žele upisati u Registar ipak moraju zadovoljiti neke uvjete.

- Moraju biti zdravi, da ne boluju od neke teške ili maligne bolesti, te stari izmđu 18 i 40 godine. Prije je granica bila 55 godina, no spustili smo je kako bismo imali što mlađi Registar - rekla je upraviteljica Zaklade Marija Rukavina.

Oni koji zadovoljavaju uvjete i žele se upisati u Registar, to mogu učiniti svakog radnog dana od 8 do 14 sati u Zavodu za tipizaciju tkiva KBC Zagreb. 

ključne riječi zaklada ana rukavina, marija rukavina, Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...