DRUŠTVO

Davatelji matičnih

stanica uglavnom su mladi

ZAKLADA ANA RUKAVINA

Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija

U Registru je trenutno 36 510 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a tipizirano je 27.700 uzoraka

Autor:

Objavljeno: 17.06.2012. 11:01h

U sklopu Studentskog dana grada Zagreba, Zaklada Ana Rukavina u suradnji sa Studentskim zborom Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organizirala je akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Svoj uzorak krvi za tipizaciju, postupak utvrđivanja antigena tkivne snošljivosti, većinom su davali mladi.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Transplantacijom koštane srži liječe se bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži. U Registru je trenutno 36 510 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a tipizirano je 27.700 uzoraka. Iz Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica izdano je 19 transplantata, odnosno spašeno je 19 života. Oni koji se žele upisati u Registar ipak moraju zadovoljiti neke uvjete.

- Moraju biti zdravi, da ne boluju od neke teške ili maligne bolesti, te stari izmđu 18 i 40 godine. Prije je granica bila 55 godina, no spustili smo je kako bismo imali što mlađi Registar - rekla je upraviteljica Zaklade Marija Rukavina.

Oni koji zadovoljavaju uvjete i žele se upisati u Registar, to mogu učiniti svakog radnog dana od 8 do 14 sati u Zavodu za tipizaciju tkiva KBC Zagreb. 

KLJUČNI PODACI

  • ZAKLADA ANA RUKAVINA
  • Davatelji matičnih stanica uglavnom su mladi

Autor:

17.06.2012.

11:01h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE