DRUŠTVO

Cvitan: Krijumčarima

treba oduzeti i svu imovinu

OPERATIVNA AKCIJA "JADERA"

PrtScr Jabuka TV

Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta,predstavio je uspješno obavljenu akciju pod imenom "Jadera"

Autor: Ivana Šimac

Objavljeno: 09.05.2012. 16:55h

Kriminalistička istraga operacije 'Jadera' započela je 24. listopada 2011. godine, temeljem naloga Županijskog suda počelo se sa prikupljanjem posebnih dokaznih radnji u kojima su mahom djelovali članovi takozvanog balkanskog kartela s područja Hrvatske. Istragom je obuhvaćeno 11 osoba, od kojih je osam državljana Hrvatske, jedan građanin Republike Srbije i jedan Kolumbijac.

-.-PrtScr Jabuka TV-.-- Kroz istragu koja je počela u listopadu i završila 5. svibnja, provedeno je 15 pretraga, pronađeno je više od 76 tisuća eura i različite dokumentacije kod učesnika u krijumčarenju. Dvije osobe trenutno se nalaze u istražnom zatvoru Remetinec, dok je za još šest hrvatskih državljana raspisana međunarodna tjeralica. Ukupna vrijednost zapljenjene droge na ilegalnom europskom tržištu dosegla bi vrijednost od osam milijuna eura - izjavio je ravnatelj USKOK-a, Dinko Cvitan.

U prvi mah, plan se vjerojatno činio nemogućim za otkriti; hrvatski i kolumbijski predstavnik pojedinog kriminalnog miljea nalaze se na dogovoru. Hrvatski predstavnik "balkanskog kartela" komunicira sa skiperom na hrvatskoj jedrilici, dok u isto vrijeme kolumbijski 'boss' komunicira s venezuelanskim članom koji je pripremio gliser. Naravno, prema točnim uputama hrvatska jedrilica odlazi na otvoreno more, dok iz pravca Venezuele dolazi gliser sa 174 kilograma kokaina koji bivaju prebačeni na jedrilicu sa dva hrvatska skipera.

- Pretovar kokaina odvijao se na otvorenom moru. Gliser se vratio u Venezuelu, a hrvatska se jedrilica uputila prema otoku Martinik. Dva hrvatska državljanina su nakon preuzimanja pokušala pospremiti pozamašnu količinu kokaina u trup jedrilice. Kada se ista približila svega nekoliko nautičkih milja pred otok Martinik, u Dominikanskoj Republici, francuska obalna straža ih je uhitila - izjavio je na samom početku medijske konferencije Robert Fay, policijski službenik Odjela kriminaliteta droga.

-.-PrtScr Jabuka TV-.-Ravnatelj USKOK-a smatra kako suđenje, pa naposlijetku i sama osuda, krijumčarima nije dovoljna kazna. Dodao je kako je cilj oduzeti imovinu u vrijednosti od nekoliko milijuna kuna, koja se nikako ne slaže s legalnim prihodima učesnika. Isto tako treba istaknuti da je ovo prva akcija ovih razmjera u kojoj su sudjelovale i francuska, američka i nizozemska policija, a da su organizatori trogovanja drogom upravo Hrvati.

Broj sudionika protiv kojih su podnesene kaznene prijave i protiv kojih se vodi istraga još uvijek nije konačan. Iako su se počinitelji zaista potrudili da im plan uspije i da kokain doše na europsko tržište, policijski i državni službenici poručili su na samom kraju konferencije kako je ovo još jedan dokaz da se na kraju kriminal ne isplati.

KLJUČNI PODACI

  • OPERATIVNA AKCIJA "JADERA"
  • Cvitan: Krijumčarima treba oduzeti i svu imovinu

Autor:

Ivana Šimac

09.05.2012.

16:55h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE