Trenutna pozicija: Naslovnica>Aktualnosti>Politika
ANKETA NA 1000 ISPITANIKA
Bandić vodi po anketama u utrci za gradonačelnika
Da su danas izbori, Milan Bandić bi dobio 24,07 posto glasova, dok je iza njega SDP-ov kandidat Davor Bernardić sa 17,07 posto
slika vijesti

Photo PrtScr Jabuka TV
Članak

Autor: Sanjin Španović
Objavljeno: 05.07.2012. 10:17h

Ime Milana Bandića, kao nezavisnog kandidata za gradonačelnika Zagreba u svibnju iduće godine u prvom krugu redovnih lokalnih izbora, planira zaokružiti većina građana Zagreba. Pokazalo je to istraživanje agencije Vectura provedeno od 2. do 4. srpnja na reprezentativnom uzorku od tisuću ispitanika za portal Zagrebancija.com i Jabuku TV.

Kregar iznenađujuće pao na samo 10 posto

Po tom istraživanju za Bandića planira glasovati 24,07 posto građana, dok je iza njega SDP-ov kandidat Davor Bernardić sa 17,07 posto. Iznenađujuće mali broj glasova dobiva Josip Kregar kao nezavisni kandidat. Naime, dosad je Kregar bio veoma blizu Bandiću i Bernardiću, nekada čak i ispred obojice, no po novim rezultatima Kregar dobiva tek 10,5 posto podrške.

HDZ-ovcima Bandić i dalje draži od njihovog kandidata

Novi predsjednik HDZ-a Zagreb, Ante Zvonimir Golem, ima podršku od samo 6,24 posto birača, što je čak 9 posto manje no što HDZ ima po trenutačnom rejtingu za izbore za Skupštinu. Naime, većina glasača HDZ-a i dalje, kao i prijašnjih godina, kandidata te stranke ne smatra relevantnim i svoj glas daje Milanu Bandiću čija nezavisna lista u utrci za Skupštinu broji 6,13 posto podrške, puno manje od njegovog rejtinga za gradonačelnika.

Potencijalni kandidat HSLS-a i HSS-a za gradonačelnika Zagreba, Vladimir Ferdelji, ima 4,6 posto potpore birača, a Tatjana Holjevac koja je već najavila svoju kandidaturu 4,27 posto.

Zanimljivo je da je čak 27,68 posto ispitanika odgovorilo da ne zna još za koga će glasovati u svibnju na nadolazećim izborima.

Kukuriku ZG koalicija vodi u Zagrebu i ima većinu za Skupštinu

Što se tiče izbora za novi saziv Skupštine, izgleda kako Kukuriku koalicija u Zagrebu (SDP - HNS - HSU) dobiva daleko najviše glasova, 36,98 posto. Kada bi zaista dobili taj zbroj glasova, on bi im bio dovoljan za stvaranje vladajuće većine u Skupštini. Naime, izborni prag od pet posto prošlo bi tek pet opcija koje bi zajedno imale manji postotak od Kukuriku koalicije. Ovome se može dodati i činjenica kako je možebitna lista Josipa Kregar vrlo blizu prelaska praga (na 4,92 posto) s kojom bi oni vrlo lako koalirali.

Kao što smo već spomenuli, za HDZ u ovom trenutku bi glasalo 15 posto građana. Treća politička opcija u ovom trenutku je koalicija HSLS-a, HSS-a i Vladimira Ferdeljija za koju danas planira glasovati 7,77 posto građana. Hrvatski laburisti u Zagrebu danas imaju podršku od 6,78 posto građana.

Milan Bandić sa svojom listom dobiva 6,13 posto i zadnji je koji prelazi prag. Tatjana Holjevac bilježi 3,83 posto, a za neku drugu opciju planira glasati 18,6 posto građana.


U svibnju iduće godine su novi izbori za gradonačelnika Zagreba. Za koga od navedenih planirate glasovati?


Milan Bandić (nezavisni) 24.07 %

Davor Bernardić (SDP) 17.07 %

Josip Kregar (nezavisni) 10.50 %

Ante Zvonimir Golem (HDZ) 6.24 %

Vladimir Ferdelji (HSLS) 4.60 %

Tatjana Holjevac (nezavisni) 4.27 %

nekoga drugog 5.58 %

ne znam još 27.68 %


U svibnju iduće godine su i novi izbori za Skupštinu grada Zagreba. Za koga od navedenih opcija planirate glasovati?


SDP - HNS - HSU 36.98 %

HDZ 14.99 %

HSLS - HSS - Vladimir Ferdelji 7.77 %

Hrvatski Laburisti - Stranka rada 6.78 %

NL Milan Bandić 6.13 %

NL Josip Kregar 4.92 %

NL Tatjana Holjevac 3.83 %

nekoga drugog/nisam odlučio 18.6 %


Vezani članci:
FACEBOOK KOMENTARI
ključne riječi milan bandić, izbori, gradonačelnik, davor bernardić, josip kregar, lokalni izbori
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...