POLITIKA

Bandić obustavio

izvršenje gradskog proračuna

NOVE MJERE ŠTEDNJE

Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija

Gubici u gradskom proračunu u ovoj godini bit će minimalno 345 milijuna kuna, a Bandić na svom Uredu štedi samo 5 milijuna kuna

Autor: Valentina Jarnjak 

Objavljeno: 09.05.2012. 09:52h

Milan Bandić  obustavio je izvršavanje gradskog Proračuna za 2012. godinu i to sigurno do 30. lipnja ove godine. Stoji tako u Mjerama privremene obustave izvršavanja Proračuna Grada Zagreba za 2012. koje je prije nekoliko dana Bandić osobno potpisao.

U prva tri mjeseca ove godine zagrebački se proračun puni slabije nego što je Gradska uprava priželjkivala, očekivala i najavljivala, pa je stoga i primorana na ovakve radikalne poteze. Prema novim procjenama gradskih financijskih stručnjaka na čelu sa Slavkom Kojićem, pročelnikom Ureda za financije, prihoda će u 2012. godini biti čak 200 milijuna kuna manje. Pribroji li se tome i manjak od 145 milijuna kuna iz prošle godine, u zagrebačkoj glavnoj blagajni do kraja će godine uzmanjkati minimalno 345 milijuna kuna.

No, Gradska uprava obustavu izvršavanja proračuna prvenstveno pravda stagnacijom BDP-a te novim poreznim propisima koji sprečavaju planirano punjenje proračuna, ili jednostavnije rečeno, krivi državu i novu SDP-ovu Vladu.

Međutim, upravo zbog manjka prihoda iz 2011. u iznosu od 145 milijuna kuna, kao i  zbog smanjenih prihoda prva tri mjeseca ove godine u odnosu na plan, gradonačelnik je došao u poziciju gdje ovakav jedan korak jednostavno više nije mogao odugovlačiti.

Tako je odlučio da će uzeti osnovnom i srednjem školstvu, domovima za starije i nemoćne, centrima za socijalnu skrb i vatrogastvu, i to skoro 13 milijuna kuna. Uzmimo samo za usporedbu da se proračun Ureda gradonačelnika prema mjerama štednje smanjuje za pet milijuna kuna pa će Bandićev ured umjesto planiranih 89, potrošiti samo 84 milijuna kuna.

Nema novog zapošljavanja, ali plaće se ne smanjuju

Gradonačelnik Bandić, usprkos najavama, u mjere štednje nije unio stavku smanjenja plaća sebi i suradnicima kako je najavljivao, ali je ponovno zabranio dodatna zapošljavanja u Gradskoj upravi, što je već jednom napravio prije tri godine.

Zanimljivo je da je prije toga ipak potpisao rješenje kojim zapošljava Ivicu Pančića, drugog kandidata sa svoje Neovisne liste, i to na mjesto pomoćnika pročenika Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Prema stavkama Mjera štednje, Slavko Kojić će kao prvi čovjek Gradskog ureda za financije promatrati provedbu istih, a gradonačelnik će najkasnije u roku od 15 dana prije isteka roka za privremenu obustavu predložiti Izmjene i dopune Proračuna za ovu godinu.

Do 30. lipnja sigurno je da više nijedan kandidat s Neovisne liste Milana Bandića neće biti zaposlen u Gradskoj upravi, niti će se Bandiću i suradnicima smanjiti plaće, jer ipak to su mjere štednje Milana Bandića.

KLJUČNI PODACI

  • NOVE MJERE ŠTEDNJE
  • Bandić obustavio izvršenje gradskog proračuna

Autor:

Valentina Jarnjak 

09.05.2012.

09:52h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE