Trenutna pozicija: Naslovnica>Aktualnosti>Društvo
ŠESTI KRUG PREGOVORA
Bandić i sindikati i dalje bez dogovora oko plaća
Teret krize ne može zaobići nikoga, pa tako ni zaposlenike na proračunu, kao što nije zaobišao građane koji pune taj proračun, kaže Bandić
slika vijesti

Photo Sarah Srdar
Članak

Autor: R.I.
Objavljeno: 01.06.2012. 17:27h

Ovoga petka se u prostorima Gradske uprave održao šesti krug pregovora između gradonačelnika Milana Bandića i predstavnika sindikata zaposlenih u Gradskoj upravi vezano za smanjenja njihovih plaća, odnosno suspenzije isplata na koje imaju pravo prema kolektivnom ugovoru.

S obzirom na to da dogovor nije postignut, sukladno odredbama kolektivnog ugovora, započet će postupak mirenja. Podsjetimo, s obzirom da se proračun ne puni kako je planirano, Bandić je odlučio ispuniti obećanje i smanjiti plaće zaposlenih u Gradskoj upravi. Pregovori sa sindikatima na tu temu započeli su prije dva mjeseca, a paralelno s time, Bandić je donio i mjere privremene obustave izvršavanja proračuna s ciljem usklađivanja rashoda s ostvarenim prihodima.

- U ovim trenucima krize i recesije, gradonačelnik i dalje inzistira na principima socijalne pravednosti i pravednog raspoređivanja tereta, prije svega u davanjima, ali i u primanjima. Teret krize ne može zaobići nikoga, pa tako ni zaposlenike na proračunu, baš kao što nije zaobišao sugrađane koji pune taj isti proračun - ističe se u priopćenju iiz Gradske uprave.

Kako se doznaje, u pregovorima je Grad ponudio dvije opcije, no obje su sindikati odbili. U prvoj bi se umanjila osnovica za obračun plaće za pet posto za sve kategorije službenika i namještenika, a 10 posto za dužnosnike. Isplata ostalih materijalnih prava išla bi do visine neoporezivog iznosa.

To nije prihvaćeno, pa je ponuđena i druga opcija, koja je također odbijena. Po njoj bi osnovica za obračun plaće ostala na istoj razini, ali bi se privremeno suspendirala ostala materijalna prava.

ključne riječi milan bandić, gradska uprava, obustava isplate plaća, obustava izvršenja proračuna
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...