Trenutna pozicija: Naslovnica>Aktualnosti>Politika
NEMA ŠTEDNJE U RECESIJI
Bandić: Ne dirajte naknade. To je crkavica
Zahtjev HDZ-a za smanjivanjem naknada za predsjednike i članove vijeća mjesne samouprave za 15 posto, jednoglasno je odbačen
slika vijesti

Photo Antonio Bronic/PIXSELL
Članak

Autor: Stjepan Marković
Objavljeno: 12.02.2010. 15:26h

Na sjednici Koordinacije gradonačelnika, predsjednika skupštine i predsjednika vijeća gradskih četvrti raspravljalo se o prijedlogu kluba zastupnika HDZ-a da se vijećnicima gradskih četvrti i mjesnih odbora smanji naknada za 15 posto.

Ovaj prijedlog jednoglasno je odbijen uz žestoku osudu da se radi o politikanstvu. Predsjednici vijeća gradskih četvrti branili su iznos koji primaju riječima da on nije povećavan od 1. siječnja 2006. te da nije riječ o nekom velikom iznosu.


- Razmišljao sam jel' itko vidi koliko mi radimo, a koliko dobijemo. Moj vozač ima bolju plaću od mene. Njegovo radno vrijeme je do tri sata, a ja poslije tog vremena imam puno posla jer moram obilaziti svoju četvrt - kazao je Jadranko Baturić, predsjednik Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb zapad. On je dodao da njemu taj novac ne znači ništa u materijalnom smislu već kao priznavanje za rad i trud.

Ostali predsjednici vijeća gradskih četvrti također su ustvrdili da se njihov rad ne cijeni te da često moraju izostajati s posla kako bi mogli voditi svoju četvrti. Njihove zahtjeve podržao je i gradonačelnik Bandić riječima:
- Ne dirajmo te naknade to je crkavica, no broj auta s kojima raspolažu vijeća će se prepoloviti -  kazao je Bandić te uputio kritiku vijećnicima zbog njihovog samosažaljivanja :
- Molim vas da ne kukate. Nitko vas ne sili da budete predsjednici vijeća zato to nemojte isticati. Ako ne možete raditi dva posla onda odustanite od jednog.

Tin Banić-.--.-Jasen Mesić, vijećnik HDZ-a
Jasen Mesić, vijećnik HDZ-a
Photo Tin Banić  
Predsjednici vijeća gradskih četvrti požalili su se Bandiću da im je limit na službenim telefonima sa 300 kuna smanjen na 0 kuna. Zatražili su da im se limit vrati na 300 kuna i da se brojevi umreže s Holdingom budući da najčešće zovu njih.

 

Vijećnici su optužili Jasena Mesića za politikanstvo

Na kraju članovi Koordiancije okomili su se na HDZ-ovce koji su dali taj prijedlog optuživši ih za politikanstvo. Također su prozvali Jasena Mesića što je otišao s rasprave pa nije branio prijedlog.

- Mesić se zalagao da nam se povećaju ovlasti, a sada traži da nam se smanji plaća što je čista demagogija - kazao je Marijan Pilaš, predsjednik Vijeća graddske četvrti Maksimir. Istaknuo je da se smanjivanjem naknada ne bi postiglo ništa jer bi se uštedili tek jedan posto iznosa proračuna.

Jasen Mesić je u razgovoru za portal Zagrebancija.com rekao kako još ništa nije gotovo jer o tom prijedlogu mora još raspravljati skupština. Dodao je da je neodgovorno od predsjdnika vijeća gradskih četvrti što se bore za svoje plače u ovo doba krize umjesto da gledaju kako bi imali više novca za komunalne akcije.

Grad godišnje izdvaja pet posto svog proračuna za male komunalne akcije koje se rade preko mjesne samouprave. Banduić je najvio da će najvjerojatnije taj iznos ljedeće godine biti poećan na sedam posto, a do kraj njegovg mandata taj iznos bi mogao doseći 10 posto gradskog proračuna.

ključne riječi zagreb, jasen mesic, milan bandic, jadranko baturic, vijece gradske cetvrti, marijan pilas
Imate zanimljivu priču, fotografiju, video? Tišti Vas neki problem ili mislite da bi bilo nešto zanimljivo za objaviti? Ispunite formular za kontakt, ostavite podatke i naši novinari kontaktirat će Vas u najbržem roku...