DRUŠTVO

Amandmanima izbacuju

Bandićeve fontane i Cvjetni

ZASTUPNICI PROTIV ULAGANJA

Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija

Zastupnici su istaknuli kako ti projekti nisu prioritetni te da u tim gradskim četvrtima postoje puno važnija ulaganja

Autor:

Objavljeno: 23.04.2012. 12:23h

Priča s izgradnjom fontana na livadi ispred Nacionalne sveučilišne knjižnice, te obnavljanje Trga Petra Preradovića, na sjednici Gradske skupštine dobit će svoj epilog. Naime, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je predlagao da se ovi radovi izvedu kroz program gradnje objekata komunalne infrastrukture za ovu godinu. Nekoliko puta zastupnici su odbili prihvatiti takav program te su zatražili da se sporni projekti izbace.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Na prošloj sjednici Odbora za kontrolu najavljeno je podnošenje amandmana kojima bi se ta dva sporna projekta izbacila iz programa, ukoliko to gradonačelnik ne učini do ponedjeljka, odnosno do sjednice Odbora za komunalno gospodarstvo. Kako je program na sjednicu došao nepromijenjen, zastupnici su ga odlučili izbaciti amandmanima.

- Vijeća gradskih četvrti tražila su da se realizacija tih projekata odgodi te da se umjesto njih odrade neke drugi, prioritetniji poslovi - rekao je Meić najavivši podnošenje amandmana.

Troškovi rasvjete porasli

Podsjetimo, gradonačelnik je najavio izgradnju niza fontana na livadi pored NSB-a. Cijena ovog projekta na kraju je narasla na oko 20 milijuna kuna. Drugi sporni projekt je rekonstrukcija Trga Petra Preradovića, odnosno Cvjetnog trga. Osim zamjene betonskih kocki mramorom, važan dio ovog projekta je zamjena instalacija. Naime, nakon što je izgrađen Horvatinčićev centar Cvjetni javila se potreba za proširenjem kanalizacijske mreže kako bi mogla zadovoljiti potrebe novih potrošača.

Meić je još zatražio od predstavnika Gradske uprave da se dostave svi popisi dugovanja i prenesenih obaveza za izgradnju komunalne infrastrukture za razdoblja prije 2010. godine.

- Kako možemo planirati izgradnju komunalnih objekata u budućim razdobljima kada ne znamo što moramo isplatiti - rekao je Meić istaknuvši da još uvijek postoje neriješene obaveze iz 2001. godine.

Na sjednici se još povela rasprava oko porasta troškova održavanja električne rasvjete i rasta troškova nabave električne energije. Meić je upitao kako je moguće da troškovi održavanja rasvjetnih tijela porastu za 40 posto u odnosu na planirano, no nije dobio konkretan odgovor.

- Prošle godine predstavili ste nam plan održavanja javne rasvjete te tvrdili kako ćemo nakon provođenja javnog natječaja smanjiti troškove. S tvrtkom Elkom sklopili smo ugovor po kojem bi ti radovi trebali koštati 20 milijuna kuna, a sada je došlo do porasta na ukupno 42 milijuna kuna - rekao je Meić i nastavio:

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Održavanje rasvjete je dobila tvrtka Elkom, no vrijednost radova je povećana nakon što je ugovor sklopljen- U tom povećanju imamo sedam milijuna kuna zbog povećanog opsega rada, odnosno porast od 40 posto. Nigdje se ne navodi kako je došlo do povećanja jer sumnjam da se mreža povećala za toliko. Također, tu je milijun kuna za dodatne radove i deset milijuna kuna prenesenih obaveza koje prije nisu bile navedene.

GEN-I povisio troškove struje za devet milijuna

Meić je također upitao kako je došlo do povećanja troškova nabave električne energije za javnu rasvjetu. Naime, Grad je nakon provedenog javnog natječaja potpisao ugovor sa slovenskom tvrtkom GEN-I da će za 60 milijuna kuna biti isporučena količina energije koja je potrebna na godišnjoj razini.

- Sada je taj iznos porastao za 15 posto, odnosno za devet milijuna kuna, bez da smo dobili nekakvo suvislo obrazloženje - rekao je Meić i na kraju zatražio pisano očitovanje koje bi dalo precizne odgovore na ova pitanja.

KLJUČNI PODACI

  • ZASTUPNICI PROTIV ULAGANJA
  • Amandmanima izbacuju Bandićeve fontane i Cvjetni

Autor:

23.04.2012.

12:23h


AKTUALNOSTI, NAJČITANIJE