Dobiva li Zagreb Ured za demografsku politiku?

Treba li Zagrebu Ured za demografsku politiku? Desetak je mjera aktivne demografske politike provedeno od 2000. godine do danas. Za sada su te mjere raslojene u nekoliko ureda, novom odlukom one bi trebale biti ujedninjene.

Na aktima gradonačelnika, uoči sutrašnje sjednice Gradske  skupštine raspravljalo se o potrebama grada Zagreba za otvaranjem Ureda za demografsku obnovu. Sve dosadašnje mjere aktivne demografske politike po riječima gradonačelnika Milana Bandića trebale bi se ujediniti u jedinstveni ured.

-Potrebno je na jednom mjestu imati ured koji će provoditi tu politiku. Ovo što smo do sada napravili mora biti smješteno u jedan ured, a ne razbacano u tri, četiri ureda. Preustrojit ćemo urede tako da  neće biti dodatnog zapošljavanja, a niti dodatnog troška za građane, ali ćemo biti efikasniji i djelotvorniji- rekao je Bandić

Desetak mjera aktivne demografske politike čine potpore za prvo, drugo i treće dijete, subvencije za prijevoz osnovnoškolaca i srednjoškolaca a tu je i subvencioniranje vrtića, besplatni udžbenici te potpore za roditelje odgajatelje.

-Grad Zagreb je jedini veliki grad  u Hrvatskoj koji bilježi lagani rast novorođene djece. U Zagrebu godišnje umre između  osam i devet tisuća ljudi,  a rodi se između devet i deset tisuća djece. Prije šest godina je bio obrnut slučaj- napomenuo je Bandić.

Oporba se s time ne slaže. SDP smatra da se demografska obnova može poticati boljim aktivnim mjerama poput dvosmjenskog rada dječjih vrtića, većih rodiljnih naknada te opremom za novorođenčad.