Digitalna i tehnološka rješenja u medicini

Od ove godine članice Europske unije dužne su krenuti s primjenom uredbe koja propisuje strožu zaštitu osobnih podataka

Press materijal

III. Regionalnu konferenciju digitalne medicine ‘Budućnost je sada’ otvorit će Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, u Zagrebu 13.4.2018. godine.

Okupit će najveće zdravstvene i IT tvrtke, državnu i lokalnu administraciju, liječnike, male i srednje zdravstvene tvrtke. Pokrovitelji su Ministarstvo zdravstva, HZZO i Središnji ured za digitalizaciju. Konferenciju će otvoriti Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić.

Ovogodišnja konferencija obuhvatit će širok spektar tema koje se tiču primjene digitalnih i tehnoloških rješenja u medicini i farmaceutici. Posebno će zanimljiva biti rasprava ‘Bring IT on’ o osjetljivom pitanju dostupnosti i korištenja osobnih podataka iz digitalnih dosjea pacijenata i eKartonu kao prekretnici u digitalizaciji zdravstvene zaštite, uz očuvanu sigurnost podataka u skladu s novom EU regulativom (GDPR). Naime, od ove godine članice Europske unije dužne su krenuti s primjenom uredbe koja propisuje strožu zaštitu osobnih podataka.

Ilustracija
Ilustracija

Sigurna razmjena podataka posebno aktualna nakon afere s Facebook-om. Njena regulacija omogućit će ili olakšati i druge digitalne projekte u medicini. Poboljšanje tehnologije omogućilo nam je rješenja koja su omogućila značajno poboljšanje u adherenciji, odnosno boljem pridržavanju savjeta liječnika o uzimanju terapije.

Krajnji cilj ovakvog inovativnog pogleda na zdravstvo je veća vrijednost pacijentu za isti novac. Tehnologija koja bi to omogućila je već dostupna. Potrebno je ustrojiti procese i omogućiti svim značajnim dionicima u zdravstvu da daju doprinos ovakvim poboljšanjima što je i osnovni cilj konferencije.

‘Budućnost je sada’ organizirana je prvi puta 15.travnja, 2016. godine u Zagrebu te je okupila više od 380 sudionika koji su potvrdili svoje veliko zadovoljstvo programom te zanimljivim i korisnim panelima čime se potvrdilo da su ovakvi skupovi vrlo važan poticaj za daljnji napredak digitalne medicine.

Ove godine na konferenciji nas očekuje niz predavanja relevantnih stručnjaka u području digitalizacije medicine, a svi sudionici imat će priliku na konferenciji vidjeti i doživjeti digitalne projekte i rješenja koja su primjenjiva u zdravstvu.

Press materijal