Bandić dopedalirao do posla

Autor: Ivana Keleš. FOTO: Ivana Keleš 2/14/2016 18:46

Već ranom zorom, iako ima svog vozača, prvi čovjek metropole Milan Bandić do posla je odlučio doći pedaliranjem. Tako se priključio Međunarodnom danu zimske vožnje biciklom na posao, koji se već nekoliko godina obilježava u mnogim svjetskim gradovima.

– Svako jutro trčim i sad idem malo biciklirati. Bicikl je najjeftinije prijevozno sredstvo, dobro dođe, ne zagađuje okolinu, a po ovoj gužvi dođete možda i prije nego automobilom – objasnio je Bandić.

Zimskim pedaliranjem do posla potiče se provođenje zdrave aktivnosti i u hladnijim mjesecima. 

– Riječ je o projektu pokrenutom u Kanadi 2013. godine. To nije klasično biciklističko natjecanje nego motivacija da ljudi koji inače voze bicikl zimi potaknu one koji to ne čine – rekla je Darinka Jug,  stručna suradnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.

Dolaskom do adrese Gradske uprave gradonačelnik je prokomentirao biciklističku infrastrukturu po kojoj je vozio.

– Pa moglo bi biti i bolje. Zadnjih 15 godina napravili smo oko 300 km biciklističkih staza. Mogli smo i više. Pozivam sve da nam pomognu da postavimo nove prioritete i otkrijemo nedostatke na postojećim stazama – pojasnio je Bandić.

A da Zagrepčani vole pedalirati dokazuje i biciklistički totem postavljen na Ulici grada Vukovara pored zgrade Gradske uprave. Tako je na tom mjestu prošle godine zabilježeno 355 000 biciklističkih prelazaka, koji se bilježe posebnim senzorima.

– Senzori bilježe razmake dva kotača. Ako gurate bicikl, to se ne broji, nego samo ako se provezete – objasnila je Jug.

Zagrepčani su kao i prošle godine prvi po broju prijavljenih biciklista koji su na posao odlučili doći upravo pedalirajući , što samo dokazuje kako stanovnici hrvatske metropole vode zdrav život, a time čuvaju okoliš, ali i koju kunu u novčaniku.