Rekordan broj natjecatelja trčao stepenicama do vrha Zagrepčanke

Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, Društvo športske rekreacije "Aktivan život", već nekoliko godina organizira jedinstvenu utrku po stepenicama. Natjecatelja je svake godine sve više i dolaze iz svih dijelova Hrvatske ali i iz susjednih zemalja

Prije šest godina izniknula je ideja za utrku po stepenicama koja nosi naziv “Zagrepčanka 512” po, svima poznatoj, zgradi u kojoj se održava. Neobična utrka ubrzo se pretvorila u tradicionalno sportsko natjecanje.

– Bilo je svega stotinjak ljudi koji su se odlučili penjati na 25. kat, a danas smo došli do broja od 560 prijavljenih. Smatram da to dovoljno pokazuje koliko je ova utrka narasla – izjavila je Tea Gvardijan, voditeljica komunikacija DŠR “Aktivan život”.

O popularnosti utrke govori i podatak da natjecatelji dolaze, ne samo iz Hrvatske, već iz raznih dijelova Europe.

– Drago nam je da ne dolaze samo iz Zagreba nego iz cijele Hrvatske, ali također imamo natjecatelja iz Mađarske, Austrije, Bosne i Hercegovine – dodala je Gvardijan.

Premda rekord iz 2015. godine još uvijek drži Slovenac Matjaž Mikloša, koji je 490 stepenica prešao za dvije minute i 34 sekunde, u posljednjih nekoliko godina u utrci sudjeluje sve više žena.

– Svaki dan prolazim kraj te zgrade dok odlazim na posao. Čula sam za utrku sasvim slučajno, s obzirom na to da pratim razne sportske portale. Zaintrigiralo me jer nikad nisam trčala uz stepenice, pa sam htjela sam ovo isprobati – objasnila je natjecateljica Ines Vuković.

Oni koji utrku po stepenicama isprobaju jednom, često se vrate i više puta. Dobne granice ne postoje, a ako ove godine niste sudjelovali, uvijek postoji sljedeća.

– Pozivamo sve da iduće godine dođu. Imamo natjecatelje svih dobi, sudjeluju čak neke osobe koje su starije od 80 godina, a imamo i one mlađe, tako da svatko tko želi probati može to učiniti barem jednom – zaključila je Gvardijan.