50. izdanje Međunarodnog festivala lutaka okupilo 8 zemalja svijeta

U palači Dverce zagrebački gradonačelnik svečano je ugostio sudionike jubilarnog 50. izdanja Međunarodnog festivala kazališta lutaka. Od 16. do 22. rujna pripremili su više od 40 lutakskih predstava

Sjedinjene Američke Države, Slovenija, Slovačka, Češka, Kina, Rusija, Norveška, Crna Gora, te hrvatska kazališta lutaka od 16. do 22. rujna pripremili su više od 40 lutkarskih predstava u sklopu 50. izdanja Međunarodnog festivala kazališta lutaka.

– Ovaj festival ima svoju publiku. Nisu to samo djeca, nego i odrasli jer imamo predstave i za odrasle. Sama činjenica da ovaj festival svake godine poprati od 10.000 do 12.000 gledatelja govori koliko je on značajan. U ovih 50 godina više od milijun gledatelja je sudjelovalo na ovom festivalu i pogledalo programe koji su izvedeni na PIF-u, a to je ukupno 488 predstava – rekao je Josip Forjan, ravnatelj Kulturnog centra Travno.

Festival je otvoren predstavom Djevojčica iz Leningrada.

– Festival je tematski obojen u smislu što su neke predstave na granici lutkarstva odnosno neke predstave čak i prelaze tu granicu. Izvedene su na način da prepoznajemo lutkarsko mišljenje, te elemente koje nikada ne bi stavili u predstavu koja nije lutkarska. Tu su i predstave u kojima ne nalazimo klasične lutke nego crteže, projekcije, dakle lutkarske elemente ali bez lutke – dodala je Livija Kroflin, umjetnička voditeljica programa.

Pokrovitelj festivala je i Grad Zagreb, koji je u palači Dverce svečano ugostio sve sudionike PIF-a.